NVT Oranı İle Tanışın ve Balonları Tespit Etmek için Kullanın

NVT Oranının arkasındaki fikir

Geleneksel borsalarda, fiyat-kazanç oranı (PE Oranı), şirketleri değerlemek için uzun süredir kullanılan bir araç olmuştur. Basitçe, bir şirketin hisse fiyatının, hisse başına eşdeğer kazancına oranıdır. Yüksek oran, ya aşırı değerlemeyi ya da yüksek büyüme gösteren bir şirketi tanımlar.

Bitcoin için eşdeğer kazanç ne olurdu? Token başına bir fiyatımız var, fakat bu bir şirket değil, bu nedenle bir oran yapabilmek için kazanç yok. Ancak Bitcoin özünde bir ödeme ve değer saklama ağı olduğu için, ağ üzerinden akan parayı "şirket kazançlarının" bir vekili olarak görebiliriz.

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-transaction-value-vs-network-valuation.png

Gördüğünüz gibi Bitcoin blok zincirinde iletilen değer, ağ değerlemesiyle yakından bağlantılıdır. Ağ üzerinden akan parayı ağ değerlemesi için bir vekil olarak kullanabileceğimiz fikri geçerlidir.

Bunu oran olarak ifade edebiliriz. Biz buna Network Value to Transactions Ratio (Ağ Değeri İşlem Oranının kısaltması) olan NVT Oranı diyorum. Aşağıda Bitcoin'in NVT oranının bir tablosu bulunmaktadır. 

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-bitcoin-nvt-ratio.png

 

NVT Oranı Nasıl Kullanılır

  1. Yüksek bir NVT Oranı, yüksek spekülatif değeri gösterebilir

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-high-growth.png

 

Bitcoin ağının ilk yıllarında büyümenin çok dik olduğunu görebiliyoruz. Bu, piyasaların ağ üzerinden akan gerçek işlem değerine kıyasla ağa yüksek değer vermesiyle sonuçlandı. Diğer bir deyişle, gelecekteki potansiyele dayalı bir prim değerlendirmesi talep eden bir ağın hızla büyüdüğünü görüyoruz. Bu, genç şirketlerin yüksek büyüme aşamalarında PE oranlarında gördüğümüze çok benzer.

 

2) Balonları tespit etmek için NVT Oranını kullanma

Bir balonu tahmin etmek oldukça zordur. Çünkü fiyat patlaması, varlığın mutlaka bir balonun içinde olduğu anlamına gelmez. Bunu ancak zirveden sonra, piyyasa yeniden değerlendiğinde, fiyatın konsolide olup olmadığını veya çöküp düşmediğini gördüğümüzde belirleyebiliriz.

Örneğin, Ethereum'un 2016 yılının ilk çeyreğindeki değerlemesi 70 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine 15 kat arttı. Deneyimsizler için bir balon gibi görünüyordu, fakat hiçbir düşüş olmadı, yeni değerlendirmesi sürdürüldü, böylece balon olmadığı kanıtlandı.

Benzer şekilde, NVT Oranı bir balonu önceden güvenilir bir şekilde belirleyemez. Ancak fiyat zirveye ulaştıktan sonra bir çöküş veya bir konsolidasyon arasında ayrım yapmak için çok yararlıdır. Bunu nispeten hızlı bir şekilde belirleyebilir.

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-crash-vs-consolidation.png

Bir fiyat patlaması sırasında, kısa vadeli bir traderın telaşı ve ağ üzerinden işlem değerini artırmaya hizmet eden yeni kullanıcılar ağa katılır. Ağ üzerinden akan değerin, yüksek değerleme ile paralel olup olmadığını ancak çılgınlık geçtikten sonra görebiliriz. 

NVT oranını kullanarak konsolidasyon ve balonlar arasındaki farkı çok görünür bir şekilde tespit edebiliriz. NVT oranı normal bir aralıkta kalırsa balon bölgesinde değiliz demektir. Normal aralığın üzerine çıkarsa, işlem faaliyetinin yeni değerlemeyi sürdürmediğinin bir işaretidir ve uzun bir fiyat düzeltmesi bekleyebiliriz.

ÖRNEK 1: Bitcoin'in NVT Oranına göre iki balonu

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-bitcoin-past-bubbles.png

Yukarıdaki grafik, Bitcoin'in iki tarihi balonunu tespit eden eylemdeki NVT oranını göstermektedir. 2011'de ve 2013'ün başlarında, Bitcoin fiyatında patlama oldu ve ardından NVT oranı normal aralığın üzerine çıktı. Bunlar, NVT oran analizi altında balonlar olarak kabul edildi. Daha sonra fiyatta %92 ve %83lük uzun düzeltmeler gördük.

 

ÖRNEK 2: Balon olmayan bir balon

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-consolidation.png

Özellikle ilgi çekici olan, 2013'ün ilk hızlı fiyat artışıdır (yukarıdaki grafikte bir dikdörtgenle vurgulanmıştır). Tepeden dibe %83 konsolidasyon gördük. NVT oranı bir balonu gösterecek kadar yükselmediği için ilginç, ancak %83'lük bir düzeltmenin balon olarak adlandırılmaya uygun olacağını düşünürdünüz, değil mi?

Öyle değil! Ağın alt yapısını incelersek, ağ tarafından iletilen değerin NVT oranını normal aralıkta tutacak kadar yüksek olduğunu buluruz. Fiyat zirveden %83 daha düşük olan ani bir düşüş yaşayana kadar piyasalar satılmış olsa da bu düşüş çok kısa sürdü ve uzun vadeli grafik, daha çabuk tamamlanan bir konsolidasyona benzer bir model ortaya koymaktadır. 

Bugün bir balonun içinde miyiz?

Piyasanın olası bir ayı sezonunun başlamasından korkmakla birlikte, 81 milyar dolarlık ağ değerinden 49 milyar dolara kadar büyük bir geri çekilme yaşadık.

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-bitcoin-bubble-test.png

 

Yukarıdaki grafikte gördüğümüz gibi NVT oranı normal sınırlar içinde. NVT oranı bunun bir fiyat konsolidasyonu olduğunu söylüyor. Bitcoin ağı üzerinden akan işlem değeri tamamen sağlıklı ve mevcut değerlemeyi destekliyor.

 

Diğer kripto varlıklardaki NVT Oranı?

Şu soru ortaya çıkıyor, NVT Oranı diğer kripto varlıklar için bir değerleme metriği olarak kullanılabilir mi? Daha fazla çalışmaya tabi olan geçici cevabım “genellikle, ama her zaman değil” olacaktır.

Özünde, Bitcoin'in NVT oranı, ağın kullanımının, ne kadar değer verildiğine bir karşılaştırmasıdır. NVT oranını farklı bir ağa uyguluyorsanız, zincir üzerinde iletilen değerin, ağın ne kadar kullanıldığının iyi bir temsili olması gerekir. Bu her zaman böyle değildir.

 

Ethereum

 

Ethereum, bu yıl token satışları için hızla en popüler platform haline gelen, akıllı sözleşme bilgi işlem ağı olarak 2015 yılında piyasaya sürüldü. Ethereum'da yapılan token satışları Ether ile ödeme gerektirdiğinden, aşağıda görüldüğü gibi işlem değeri ile ağ değeri arasında çok güçlü bir korelasyon vardır.

http://images.woobull.com/2017-09-nvt-ratio/nvt-chart-ethereum-transaction-value-and-network-valuation.png

Ethereum sadece iki yaşında ve yüksek büyüme aşamasındadır. NVT oranının balon tespiti için uzun vadeli aralığa oturması biraz zaman alacaktır.

 

Stake ödülleri sağlayan para birimleri

 

Decred ve Dash gibi ağlar, bir ağın paydaşlarının gelir karşılığında ağa hizmet sağlamak için tokenlerini kilitlediği ve teminat altına aldığı bir süreç olan stake etme işleminden kaynaklanan işlem etkinliğine sahiptir.

Paydaşlara geri dönen bu gelir, ağın faydasını yansıtmaz ve NVT oranından gelen sonuçları çarpıtır. Bu tür ağlar için, sayısal olarak tahmin edilebilir olan, bahisten kaynaklanan işlem değerini çıkaran düzeltilmiş bir NVT oranı sağlamak mantıklı olacaktır.

 

Değiştirilebilir Ağlar

 

Zcash ve Monero gibi özel ve değiştirilebilir para birimleri, zincir üzerinde iletilen değerlerinin bir kısmını veya tamamını gizler. Bu nedenle NVT oranlarını doğru bir şekilde belirlemek imkânsızdır.