Kripto Para Finansal Metrikleri
Kripto Para Finansal Metrikleri
Kripto Para Finansal Metrikleri
Kripto Para Finansal Metrikleri
Finansal metrikler
Varlığın şu anda nasıl işlem gördüğü, daha önce neyle işlem gördüğü, likidite vb. hakkında bilgiler temel analizde kullanışlı olabilir. Bununla birlikte, bu kategoriye girebilecek diğer ilginç metrikler, kripto varlık protokolünün ekonomisi ve teşvikleriyle ilgili olanlardır.
Piyasa kapitalizasyonu
Piyasa değeri (veya ağ değeri ), dolaşımdaki arzın cari fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır . Esasen, kripto varlığının mevcut her bir birimini satın almanın varsayımsal maliyetini temsil eder.
Tek başına, piyasa değeri yanıltıcı olabilir. Teoride, on milyon birim arz ile işe yaramaz bir jeton çıkarmak kolaydır. Bu jetonlardan sadece biri 1 dolara alınıp satılsaydı, piyasa değeri 10 milyon dolar olurdu. Bu değerleme açıkça çarpıtılmıştır – güçlü bir değer önerisi olmadan, daha geniş pazarın token ile ilgilenmesi pek olası değildir.
İlgili bir notta, belirli bir kripto para birimi veya jeton için dolaşımda kaç birimin olduğunu gerçekten belirlemek imkansızdır. Coinler yakılabilir , anahtarlar kaybolabilir ve fonlar kolayca unutulabilir.
Bununla birlikte, ağların büyüme potansiyelini belirlemek için piyasa değeri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı kripto yatırımcıları, "küçük harfli" coinlerin "büyük harfli" coinlere kıyasla büyüme olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyor. Diğerleri, büyük büyük harflerin daha güçlü ağ etkilerine sahip olduğuna inanır ve bu nedenle, kurulmamış küçük büyük harflerden daha iyi bir şansa sahiptir.
Likidite ve hacim
Likidite , bir varlığın ne kadar kolay alınıp satılabileceğinin bir ölçüsüdür. Likit bir varlık, alım satım fiyatından satmakta sorun yaşamayacağımız bir varlıktır. Diğer bir deyişle, talepler ve tekliflerle dolup taşan rekabetçi bir piyasa likit bir piyasadır .
Likit olmayan bir piyasada karşılaşabileceğimiz bir sorun, varlıklarımızı "adil" bir fiyattan satamıyor olmamızdır. Bu bize alım satım yapmak isteyen alıcı olmadığını söyler ve bize iki seçenek bırakır: talebi düşürmek veya likiditenin artmasını beklemek.
İşlem hacmi , likiditeyi belirlememize yardımcı olabilecek bir göstergedir. Birkaç yolla ölçülebilir ve belirli bir zaman diliminde ne kadar değerin alınıp satıldığını göstermeye yarar. Tipik olarak, grafikler günlük işlem hacmini (yerel birimler veya dolar cinsinden) gösterir.
Likiditeye aşina olmak, temel analiz bağlamında yardımcı olabilir. Sonuç olarak, piyasanın olası bir yatırıma olan ilgisinin bir göstergesi olarak hareket eder.
Tedarik mekanizmaları
Bazıları için, bir coinin veya jetonun tedarik mekanizmaları, yatırım açısından en ilginç özelliklerinden biridir. Gerçekten de Stok Akış (S2F) oranı gibi modeller, Bitcoin savunucuları arasında popülerlik kazanıyor.
Maksimum arz , dolaşımdaki arz ve enflasyon oranı kararları etkileyebilir. Bazı coinler, zamanla ürettikleri yeni birimlerin sayısını azaltarak, yeni birimlere olan talebin kullanılabilirliklerini aşacağına inanan yatırımcılar için onları çekici hale getirir.
Öte yandan, farklı yatırımcılar katı bir şekilde uygulanan bir üst sınırı uzun vadede zarar verici olarak görebilirler. Bu tür endişeler, kullanıcılar bunları biriktirmeyi tercih ettikleri için coinlerin/jetonların kullanımında caydırıcı olabilir . Bir başka eleştiri, erken benimseyenleri orantısız bir şekilde ödüllendirmesi, buna karşın istikrarlı bir enflasyonist politikanın yeni gelenler için daha adil olacağı yönünde.