Kamu şeffaflığı, kripto para birimlerinde önemli bir kavramdır. Blockchain'in en büyük vaatlerinden biri, bilgiyi ayrıcalıklı bir kontrol konumunda olan bir avuç insanla sınırlamayarak oyun alanını düzleştirmesidir.

Ancak bu tam olarak ne anlama geliyor? Komşunuzun ne kadar bitcoine sahip olduğunu öğrenebilir misiniz? Herkese açık verileri kendiniz nasıl inceleyebilir ve doğrulayabilirsiniz? Bu makalede size tam olarak bunu göstereceğiz. Bitcoin'e odaklandığımızı unutmayın. Ancak Litecoin, Ethereum, Binance ve hemen hemen her yerel blok zinciri için özel blok zinciri gezginleri de bulabilirsiniz.

 

Giriş

Hiç bir ödemeniz kayboldu mu ya da size ödediğine yemin eden biri ödemediği oldu mu? Mevcut finansal sistemimizde bu, “o dedi, o dedi” durumuyla sonuçlanabilir veya üçüncü taraf müdahalesini gerektirebilir.

Blokchainler, bilgilerin herhangi bir zamanda herkes tarafından görüntülenmeye hazır olduğu kamu şeffaflığı kavramını getirerek bu sorunu çözmektedir. Bitcoin ve Ethereum gibi blokchainler için, tüm bilgiler tasarım gereği herkese açık olarak görülebilir; bu, işlemlerin (veya Tx'lerin ) ve sözleşmelerin kolayca tanımlanması ve doğrulanması gerektiğinde yararlıdır.

 

Bu kılavuzda, bir Bitcoin blokchaininin temel düzenine bir göz atacağız. Ardından, 22 Mayıs'ta Bitcoin Pizza Günü'ne yol açan ünlü bir işleme göz atacağız. 

 

Blockchain explorer (gezgini) nedir?

Bir blockchain gezgini, bir b blockchainin geçmiş ve mevcut durumu hakkında bilgi veren bir arama motoru gibidir. Bu, belirli bir ödemenin ilerlemesini izlemek veya bir adresin bakiyesini ve geçmişini kontrol etmek istediğinizde faydalı olabilir. İnternet bağlantısı olan herkes, halka açık bir Blockchainin tüm işlemlerini görüntülemek için bir Explorer (gezgin) kullanabilir.

 

Block Explorer (gezgini) nasıl çalışır?

Her Blockchain, veri tabanıyla etkileşime geçmek ve ağın geçmişini görüntülemek için bir Komut Satırı Arabirimine (CLI) sahip olacaktır. Ancak, bir CLI gezgini, genel halk için kullanıcı dostu bir deneyim değildir. Bu nedenle çoğu Blockchainde, bilgileri daha dostça bir biçimde görüntüleyen Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) olan bir gezgin bulunur.

 

Yaygın olarak kullanılan Bitcoin gezginlerinden birini keşfedelim: blockchain.com. BTC için diğer alternatifler şunlardır blockchair.com ve blockcypher.com .

 

Kaynak: https://www.blockchain.com/explorer .

 

Ön sayfada, Bitcoin Blockchaini hakkında bazı üst düzey verileri görebilirsiniz. Buna fiyat, tahmini hash oranı , günlük işlem sayısı ve işlem hacmi dâhildir. Ayrıca, grafik haritalama fiyatını ve mempool boyutunu da görüyoruz. Alt kısımda ise en son blokları ve işlemleri takip edebiliyoruz.

 

Burada görebildiklerimizi biraz daha detaylı inceleyelim:

  • Fiyat: Çeşitli pazarlarda toplu bir USD fiyat beslemesi. Çoğu durumda fiyat, beslemenin sağlayıcısına bağlıdır ve belirli bir borsadaki spot fiyatın göstergesi değildir.

  • Tahmini Hash Oranı: Madenciler tarafından blokchaini güvence altına almak için şu anda kullanılan hesaplama gücünün bir tahmini. İş Kanıtı (PoW) blokchainin güvenliği için bir vekil olarak görülebilir.

  • İşlemler: Son 24 saat içinde onaylanan benzersiz işlemlerin sayısı. Onaylanması için, bir işlemin doğrulanmış bir bloğa (başarıyla çıkarılan bir blok) dâhil edilmesi gerekir.

  • İşlem Hacmi: Son 24 saat içinde blokchainde onaylanan çıktıların (BTC cinsinden) toplam değerinin bir ölçüsü. Bitcoin'in çalışma şekli nedeniyle bu toplam, değişim olarak “harcama” cüzdanına geri döndürülen harcanmamış çıktıları da içerir.

  • İşlem Hacmi (tahmini): Benzersiz cüzdanlar arasında aktarılan gerçek işlem hacminin tahmini (BTC cinsinden). Bu, İşlem Hacmi (yukarıda) eksi harcama cüzdanlarında değişiklik olarak döndürülen çıktıların bir tahminidir.

  • Mempool Boyutu: mempool boyutu bir bloğa dâhil edilmeyi bekleyen işlemlerin toplam boyutunu (bayt cinsinden) izler. Blokchaindeki aktivite miktarı için bir vekildir ve hızlı onay için gereken ücretlerin bir göstergesi olarak hizmet edebilir.

  • Son Bloklar: En yeniden en eskiye doğru onaylanmış blokların listesi. Blok yüksekliği, zaman damgası, madenci adı (biliniyorsa) ve blok boyutu gibi ayrıntıları içerir. Blokta yer alan işlemlerle ilgili bilgileri ortaya çıkarmak için “blok yüksekliği”ne tıklayabilirsiniz. “Madenci”ye tıklamak, blok madencisinin adresi hakkında bilgi verecektir. Madencinin genel adresi, bilinen bir madencilik havuzu adresi olabilir. 

  • En Son İşlemler: Mempool'a gönderilen geçerli işlemlerin listesi. Yine, doğrulanmış bir bloğa dâhil edilene kadar işlemler onaylanmaz.

 

Ağ zorluğu , işlem başına ücretler ve ortalama onay süreleri dahil olmak üzere bu sayfada takip edebileceğiniz blok zinciri hakkında ek ölçümler vardır. Bazı blockchain gezginleri de API'lerine bağlanmanıza izin verir.

 

10.000 Bitcoin pizza işlemi nasıl görüntülenir?

Pizza Günü, 10.000 bitcoin karşılığında iki büyük pizzanın satın alınmasını hatırlatan, Bitcoin tarihinde uğurlu bir gündür. Blok gezginimizi kullanarak bu ünlü işlemle ilgili ayrıntıları görüntüleyebilir ve keşfedebiliriz.

 

Pizza Günü İşlem Karması: 

a1075db55d416d3ca199f55b6084e2115b9345e16c5cf302fc80e9d5fbf5d48d

 

İşlem karmasını Bitcoin blok zinciri gezgininin arama alanına kopyalamak bizi Pizza Günü işlemine götürecektir. 

 

Sayfanın üst kısmında, işlem giriş ve çıkışlarının bir özetini görebilirsiniz. Solda pizza için ödenen bitcoinler (toplam 10.000 BTC). Bunlar sağdaki tek adrese (pizza getiren kişiye ait) gönderilmişti.

 

Pizza Günü işlem özeti. Kaynak: blockchain.com

 

Eğer tıklarsanız alıcı adresine (sağda), onun hareketleri geçmişinizi görebilirsiniz. İlgili adres dizesini almak için QR kodunu da tarayabilirsiniz. QR kodları, TrustWallet veya diğer mobil kripto cüzdanlarıyla ödeme yaparken çok kullanışlıdır.

 

Pizza Günü alma adresi. Kaynak: blockchain.com.

 

Orijinal Pizza Günü işlem sayfasına dönerseniz, işlem ayrıntılarını kontrol etmek için aşağı kaydırabilirsiniz. Bunlar, işlemin benzersiz karmasını, onay durumunu, zaman damgasını, onay sayısını, toplam girdi ve çıktıyı, madenci ücretlerini ve daha fazlasını içerir. Pizzalar için 10.000 BTC'nin üzerine madenciye ödenen 0.99 BTC'lik bir işlem ücreti olduğunu görebilirsiniz.

Pizza Günü işlem detayları. Kaynak: blockchain.com.

Blok yüksekliğine (57.043) tıklamak size bu işlemin dahil olduğu blok hakkında bilgi verecektir.

 

Pizza Günü bloğu. Kaynak: blockchain.com.

 

Gördüğünüz gibi, Pizza Günü işlemini onaylayan blok olaysız bir bloktu. Biri Pizza Günü işlemi, diğeri ise madencinin blok ödülü olmak üzere toplam iki işlem vardı.

Sağ taraftaki yeşil ve kırmızı küreler, bu işlemden sonra bitcoinlerin harcanıp harcanmadığını gösterir. Pizzaları satan kişi, bu 10.000 BTC'yi başka bir adrese zaten gönderdi, ancak madencinin adresi hala blok ödülünü (50.99 BTC) elinde tutuyor.

 

Sonuç olarak

Blok zinciri gezginleri, halka açık blok zincirlerinin açık ve şeffaf yapısından yararlanan kullanışlı araçlardır. İşlem ve adres geçmişi dahil olmak üzere ağın durumu hakkında faydalı bilgiler sağlarlar. Bu, kolay izleme ve doğrulama sağlar.

Bununla birlikte, tam kamu şeffaflığına yapılan bu vurgu, zincir analizi olarak bilinen işlemlerin ve adreslerin geçmişinin haritalanmasına yol açabilir. Bu, özellikle aynı adresleri birden çok kez kullanma eğiliminde olan (önerilmez) kullanıcılar için, adreslerin takma adlı yapısını ortaya çıkarabilir. Diğer halka açık blok zincirler (Monero gibi) şeffaflık ve gizlilik arasında farklı bir denge kurar.

Artık blockchain gezginlerinin nasıl çalıştığına dair kabaca bir anlayışa sahip olduğunuza göre, onlarla kendiniz oynayın. Hangi sırları açığa çıkardığınıza şaşırabilirsiniz!