Stablecoinler (Sabit Kripto Paralar) fiyatlarının bir kripto para birimine, fiat paraya veya borsada işlem gören emtialara (değerli metaller veya endüstriyel metaller gibi) sabitlenecek şekilde tasarlandığı kripto para birimleridir.

Varlık Destekli Stablecoinler

Varlık destekli sabit paraları avantajları, tokenlerin kripto para piyasaların haricinde başka piyasalardaki varlıklar tarafından dengelenerek finansal riskin azaltılmasıdır. Bitcoin ve altcoinler yüksek oranda birbirlerine bağıntılıdır. Bundan dolayı kripto para sahipleri piyasadan çıkmadan veya varlık destekli sabit paralara sığınmadan yaygın fiyat düşüşlerinden kaçamazlar. Ayrıca, bu tür paraların iyi niyetle yönetildikleri ve bunları destekleyen varlık (lar) ı geri almak için bir mekanizmaya sahip oldukları varsayılarak, arbitraj nedeniyle altta yatan fiziksel varlığın değerinin altına düşmesi de muhtemel değildir.

Destekli sabit paralar, dayank varlığıyla ilişkili aynı oynaklık ve riske tabidir. Desteklenen stablecoin merkezi olmayan bir şekilde destekleniyorsa nispeten güvenlidirler. Ancak merkezi bir kasa varsa, soyulabilir veya güven kaybına uğrayabilirler.

Emtia Destekli Stablecoinler

Emtia destekli sabit paraların temel özellikleri şunlardır:

Değerleri bir veya daha fazla emtiaya sabitlenir ve talep üzerine (az ya da çok) itfa edilebilir,

Regülasyon dışı bireyler, agorist firmalar ve hatta regülasyon dışı finansal kurumlar tarafından ödeme sözü vardır,

Stablecoin'i desteklemek için kullanılan emtia miktarı, Stablecoin'in dolaşımdaki arzını yansıtmalıdır.

Emtia destekli sabit paraların sahipleri, gerçek varlıklara sahip olmak için stablecoin'lerini dönüşüm oranında kullanabilirler. Stablecoin'in istikrarını korumanın maliyeti, emtia desteğinin depolanması ve korunmasının maliyetidir.

Örnek: Digix Altın Tokenleri (DGX)

Fiat Para Destekli Stablecoinler

Bu tür sabit paraların değeri, üçüncü taraf tarafından düzenlenmiş bir finansal kuruluş tarafından tutulan dayanak para biriminin değerine dayanır. Bu ortamda, destek varlığının koruyucusuna duyulan güven, stablecoin'in fiyat istikrarı için çok önemlidir. Fiat destekli sabit paralar borsalarda işlem görebilir ve ihraççıdan geri alınabilir. Stablecoin'in istikrarını korumanın maliyeti, destek rezervini korumanın maliyetine, yasal uyumun maliyetine, lisansların, denetçilerin ve düzenleyicinin gerektirdiği iş altyapısının korunmasına eşdeğerdir.

Fiat para ile desteklenen kripto para birimleri en yaygın olanıdır ve piyasadaki ilk sabit para türüdür. Özellikleri şunlardır:

Değerleri sabit bir oranda bir veya daha fazla para birimine (çoğunlukla ABD doları, ayrıca Euro ve İsviçre frangı) sabitlenir,

İşlemler, Stablecoin'i desteklemek için kullanılan para biriminin emanetçisi olarak hizmet veren bankalar veya diğer düzenlenmiş finansal kurumlar aracılığıyla zincir dışı olarak gerçekleştirilir,

Stablecoin'i desteklemek için kullanılan para biriminin miktarı, stablecoin'in dolaşımdaki arzını yansıtmalıdır.

 

Örnekler: TrueUSD (TUSD), USD Tether (USDT), USD Coin (USDC), Diem.

Kripto Para Destekli Stablecoinler

Kripto para destekli stablecoinler, kavramsal olarak fiat destekli stablecoinlere benzeyer ve teminat olarak kripto paraları kullanılar. Bununla birlikte iki para arasındaki önemli fark, fiat teminatının tipik olarak blok zincirden gerçekleşmesine rağmen, bu tür sabit paraları desteklemek için kullanılan kripto paranın veya varlığın, akıllı sözleşmeleri merkezsiz bir şekilde kullanarak blok zincirde yapmasıdır. Çoğu durumda kullanıcıların teminatı kilitleyerek akıllı bir sözleşmeyle kredi almasına izin vererek çalışır; bu da stablecoin'in değerinin düşmesi durumunda borcunu ödemeyi daha cazip hale getirir. Ani çökmeleri önlemek için, kredi alan bir kullanıcı teminatlarının likiditasyon fiyatına çok yaklaşması durumunda akıllı sözleşme ile tasfiye edilebilir.

Bu tip stablecoinlerin teknik uygulaması, akıllı sözleşme kodundaki hatalar nedeniyle daha büyük bir istismar riski getiren fiat teminatlı türünkinden daha karmaşık ve zordur. Zincir üzerinde yapılan bağlama sayesinde merkezi olmayan bir çözüm yaratarak üçüncü taraf düzenlemelerine tabi olmaz. Bu tip sabit koinlerin potansiyel olarak sorunlu yönü teminatın değerindeki değişim ve ek araçlara olan güvendir. Son derece değişken ve volatil kripto para piyasasının doğası gereği, istikrarı sağlamak için büyük teminatlar sağlanmalıdır.

Örnek: DAI, WBTC