Büyüyenlerin masasına hoş geldiniz, Çin!

Çin hakkında bildiğiniz tek şey dünyanın en büyük nüfusu ve Çin Seddi’ne sahip olmasıysa, o zaman okumaya devam etmelisin!

Çin, ilk olarak Qin hanedanlığı tarafından yönetilen, MÖ 221’de birleşik bir ülke olarak kabul edildi. Hayır, büyük, şişman pandalar o zamanlar efendiler değildi; en azından öyle olmadığını varsayıyoruz.

O zamandan bu yana, 1945’te Çin Halk Cumhuriyeti kuruluncaya kadar birçok hanedanın yükselip düştüğünü gördük.

Ancak yakın zamana kadar, Çin meşru bir dünya gücü olarak ortaya çıktı. Dünya standartlarında şehirler, olimpiyat altın madalyalarına sahiptiler. Yalnızca Yao Ming’in doğduğu yer değil, hatta sonunda bir insanı uzaya gönderen üçüncü ulus oldu.

Spordan uzay yolculuğuna, ekonomik güce kadar, Çin yavaş yavaş liderliğe doğru ilerliyor!

 

Çin: Gerçekler, Rakamlar ve Özellikler

Komşular: Kore, Moğolistan, Hindistan, Japonya, Rusya

Boyut: 9.596.961 km2

Nüfus: 1.386.695.000

Yoğunluk: Kilometre kare başına 144

Başkent: Pekin (nüfus: 21.716.000)

Hükümet Başkanı: Xi Jinping

Para Birimi: Çin Renminbi / Yuan (CNY)

Ana İthalatlar: Petrol, bakır, demir, çelik, makine, plastik, tıbbi ekipman, organik kimyasallar

Ana İhracatlar: Pirinç, giyim eşyası, giyim, büro makineleri, elektronik eşya, makine, çelik, Yao Ming, Jackie Chan, Apple iPad’leri, Huawei, Xiaomi

İthalat Ortakları: Güney Kore% 9,4, Japonya% 8,3, Tayvan% 8, ABD% 7.8, Avustralya% 5, Almanya% 4.8

İhracat Ortakları: Hong Kong% 17,4, ABD% 16,7, Japonya% 6,8, Güney Kore% 4.1

Saat Dilimi: GMT + 8, GMT + 7, GMT +6, GMT +5, GMT + 4

Web sitesi: http://english.gov.cn/

Genel Ekonomik Görünüm

2009’un sonlarında, Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya’yı geride bıraktı ve 2011 yılı itibariyle Çin’in GSYİH’si 7 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.

Her zaman böyle değildi. Uzun süre boyunca Çin’in ekonomisi, dünyanın geri kalanın tarafından göz ardı edildi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin modernleşmesi sonrasında Çin, dünyanın geri kalanına kapılarını açmaya başladı.

Çin, sürekli olarak çift haneli büyüme kaydettiği için 1990’larda ve 2000’lerde hummalı bir büyüme çılgınlığına kapıldı.

İlginç bir şekilde büyüme, toplam GSYİH’nın % 60’ından fazlasını oluşturan tarım ve sanayi endüstrileri tarafından sağlanmıştır.

İhracat ticareti de, Çin mallarını uluslararası piyasalarda daha cazip hale getirmeye yardımcı olan güçlenmiş yuan ile önemli bir etken olmuştur.

Geçtiğimiz yıllarda Çin ekonomisinin aşırı ısınabileceğine dair korkular oldu.

Buna karşılık, Çin hükümeti daha sürdürülebilir büyüme seviyelerine geçişi kolaylaştırmak için çeşitli para ve maliye politikaları uygulamaktadır.

Para ve Maliye Politikası

Pekin’in içinde bulunan Çin Halk Bankası (PBoC), Çin’in para politikalarından sorumludur.

Faiz oranlarının ve rezerv oranının kontrol edilmesinin yanı sıra, PBoC ayrıca ana kara Çin’de mali kurumların düzenlenmesi ile de görevlendirilmiştir.

Şimdi, sizin için ufak bir bilgi parçası: PBoC’nin şu anda var olan tüm kamu finans kurumları arasında en fazla finansal varlığa sahip olan kurum olduğunu biliyor muydunuz?

Halihazırda 1.3 $ trilyon dolar değerinde Hazine bonosu tutuyor ve bilançosundaki diğer ülkelerden gelen diğer tüm tahvillerden bahsetmiyoruz!

PBoC ile ilgili bir başka ilginç faktör faiz oranlarının birkaç yıl önce 25 yerine 9’a bölünecek şekilde ayarlanmasıydı.

Bunun nedeni Çin’in, 9’un katları olarak ayarlanmış olan abaküs üzerindeki oran sistemini temel almasıydı. Ölçme oranlarında % 0.18’lik bir zammın okunmasını hayal edebiliyor musunuz?

Ancak son zamanlarda, PBoC bu geleneksel uygulamadan vazgeçmeye ve faiz oranlarını % 0,25’lik artışlarla kabul etmeye karar verdi.

Aslına bakılırsa, PBoC, Çin ekonomisinin nasıl gittiğine bağlı olarak agresif faiz oranı değişiklikleri yapmasıyla oldukça meşhurdur.

Faiz oranının yanı sıra, PBoC aynı zamanda para politikası cephaneliğinde bankalar için zorunlu karşılık oranı ayarlaması da yapmaktadır.

Görüyorsunuz ki, zorunlu karşılık oranı, Çin bankalarının kasalarında bulundurmaları gereken nakit miktarını ifade ediyor. Oranı değiştirerek, PBoC ne kadar paranın dolaşımda olduğunu kontrol edebilir ve enflasyonu hedef seviyelerinde tutabilir.

CNY’yi Tanımak

Yuan veya Renminbi, Çin’in modern para birimidir. Yuan, Çin’in para biriminin resmi adıdır.

Çin, döviz kuru politikalarının yeniden biçimlendirilmesinin ortasında olmasına rağmen, yuan hala ABD dolarıyla belirleniyor.

Bu, ABD dolarının değer kazanması veya değer kaybetmesi durumunda, yuan’ın buna göre hareket ettiği anlamına gelir. Bu nedenle, CNY forex piyasasında sıkça işlem gören dövizlerden biri değildir.

Bu konuyla alakalı bir diğer şey ise ABD’nin Çin’i doları manipüle etmekle suçlamasından kaynaklı gerginliktir.

Yuan’ın değeri düşük olduğu için, Çin’e haksız bir ticaret avantajı sağladığını ve Çin’in büyümesinin temel itici gücü olduğunu iddia ediyorlar.

Çin geçtiğimiz yıllarda yuan’ın değerini yavaş yavaş gevşetti. Bunu, Hong Kong’da CNY-cinsi tahvil arzını yavaşlatmak suretiyle yaptılar.

CNY için Önemli Ekonomik Göstergeler

GSYİH – Bu rakam, Çin’in ekonomik rapor kartı olarak hareket ediyor çünkü ekonominin ne kadar genişlediğini veya daraldığını yansıtıyor (ancak yakın tarihte neredeyse çift haneli sayılarda!). Bu, tipik olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla üç aylık bazda raporlanmaktadır.

TÜFE – PBoC, Çin CPI raporunu yakından takip ediyor çünkü belirli bir zaman dilimi boyunca fiyat seviyesinin ne kadar değiştiğini yansıtıyor. Yıllık TÜFE değeri Çin hükümetinin hedef seviyelerini aşarsa veya altına düşerse, PBoC para politikası araçlarını bir sonraki oran üzerinde kullanabilir.

Ticaret Dengesi – Çin ekonomisinin muazzam bir parçası uluslararası ticaretten oluşuyor, bu da ticaret dengesinin tipik olarak büyümenin öncü göstergesi olduğu anlamına geliyor.

PBoC Faiz Oranı Kararı – Daha önce de belirttiğimiz gibi PBoC, Çin ekonomisinin aşırı ısındığını veya daha fazla uyarana ihtiyaç duyduğunu hissettiğinde agresif para politikası değişiklikleri gibi hamleler yapmak yerine nötr kalmayı tercih ediyorlar.

Çin Ekonomik Raporlarıyla Ticaret

Yuan, genellikle borsada işlem görmeyen bir para olsa bile, bu Çin’deki ekonomik sürümlerden herhangi bir pip çıkaramazsınız anlamına gelmez!

Çünkü Çin’in ekonomisi o kadar büyüktür ki, ekonomik olayları büyük olasılıkla yakın ilişkide oldukları ulusları etkileyecektir. Bunlardan biri Avustralya.

Çin, Avustralya’nın en büyük ticaret ortağıdır ve iki ülke her yıl yaklaşık yüz milyar dolar değerinde ürün alışverişi yapmaktadır.

Bununla birlikte Çin ekonomik veri bültenlerinden en çok etkilenen Avustralya dolarıdır.

Çin’den gelen güçlü ekonomik veriler, Çin’in Avustralya’daki emtia talebinin artabileceğini, zayıf Çin verilerinin Avustralya ile ticaretin gerilemesine neden olabileceğini gösteriyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’deki ekonomik olayların, yatırımcıların riskten kaçınma algısı üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Bu durum, Çin’deki yavaşlamanın, yatırımcıların risk ve yüksek getirili para birimleri için iştahını azaltabileceği ve olası küresel resesyon sinyali olabileceği anlamına gelir.

Öte yandan Çin’deki olası bir ekonomik patlama, küresel ekonomide de iyileşme sinyali olarak kabul edilecektir.

Ticaret Taktikleri

Avustralya doları ile ticaret yaparken takviminize Çin ekonomik bültenleri ve PBoC beyanlarını mutlaka kaydetmelisiniz.

Çin’den beklenenden daha iyi olan ekonomik rakamlar, AUD / USD veya AUD / JPY rallisine neden olurken, beklenenden daha zayıf olan sonuçlar genellikle Aussie üzerinde satış baskısı yaratır.

PBoC faiz kararlarının piyasaya etkisi, bundan önceki öğrendiklerinize göre biraz daha flu kalabilir. Tam olarak ne etki edeceğini ve oluşacak trendi yakalayamama durumunuz olabilir. Çin faiz kararları piyasa duyarlılığına nispeten daha çok bağlıdır. Bu yüzden derslerinize bol bol çalışın, bu esnada da uzmanların ne dediğini takip etmeye çalışın.