Amerika Birleşik Devletleri, 50 eyalet ve federal bir bölgeden oluşmaktadır.

Ülkenin çoğunluğu Kuzey Amerika’da bulunur. ABD, Pasifikte de bazı adalara sahiptir.

ABD 4 Temmuz 1776’daki bağımsızlığından bu yana, yalnızca Batı’da değil, tüm dünyada ekonomik bir süper güç haline geldi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, küresel pazarda ciddi bir rol oynamaktadır.

ABD’de tüketici harcamalarındaki artış – düşüş ya da Başkan’ın, kamuoyunun ilgisini çeken bir ilişkisi gibi herhangi bir ekonomik gelişme hemen hemen tüm dünya ekonomileri üzerinde büyük bir etki yaratabilir!

 

Amerika Birleşik Devletleri: Gerçekler ve Rakamlar

Komşular: Kanada, Meksika, Porto Riko, Küba

Boyut: 9,629,091 km2

Nüfus: 326,766,748

Yoğunluk: KM² başına 33 kişi

Başkent: Washington, D.C.

Hükümet Başkanı: Başkan Donald Trump

Ünlü Aktörler: Robert DeNiro, Charlize Theron, Keanu Reeves, Nicolas Cage, Will Smith, Johnny Depp, Halle Berry vs

Para Birimi: ABD Doları (USD)

Ana İthalatlar: Endüstriyel malzemeler (ham petrol vb.), Sermaye malları (bilgisayarlar, telekom ekipmanları, otomobil parçaları, ofis makineleri, elektrik makinaları), tüketim malları (otomobil, giyim, ilaç, mobilya, oyuncak) ve tarım ürünleri

Ana İhracatlar: Sermaye malları (transistörler, uçaklar, otomobil parçaları, bilgisayarlar, telekom ekipmanları), endüstriyel malzemeler (organik kimyasallar), tüketim malları (otomobiller, ilaçlar), tarım ürünleri (soya fasulyesi, meyve, mısır), Barbies, Xbox konsolları, ve Apple iPhone’lar

İthalat Ortakları: Çin (% 19), Kanada (% 14.1), Meksika (% 12), Japonya (% 6.4), Almanya (% 4.7)

İhracat Ortakları: Kanada (% 18,9), Meksika (% 14), Çin (% 7,2) ve Japonya (% 4,5)

Zaman Dilimi: GMT -10, GMT -9, GMT -8, GMT -7, GMT -6, GMT -5

Web sitesi: http://www.usa.gov

Ekonomik Genel Görünümü

ABD, dünyanın en zengin ülkesi olarak kabul edilmektedir. 2012 yılında 16.24 trilyon dolarlık üretim gerçekleştirildi. Kişi başına düşen milli gelire göre 2012 yılında 13. sırada yer aldı -ülkenin toplam gelirinin nüfusa oranı- yaklaşık 51,700 $

ABD’nin ana sanayileri, uçaklar, otomobiller, transistörler, telekom ekipmanları ve diğer endüstriyel malzemelerdir. ABD ekonomisinde üretim ağırlıklı olarak sanayiye yönelmiş gibi görünse de üretiminin % 70’i hizmet sektöründen geliyor!

ABD ekonomisinin önemli bir unsuru da ticarettir. Ülkenin büyük ticaret açıkları da önemli bir gerçeğidir. Yani, ithalatı, ihracaatından daha büyüktür.

ABD aynı zamanda dünyanın en büyük borsası olan New York Borsasına ve dünyanın en büyük tahvil piyasasına da ev sahipliği yapıyor. 31 trilyon doları aşan bir piyasa değeri ve günlük ortalama 822 milyar dolarlık tahvilden oluşuyor.

Günümüzün küreselleşmiş pazarında dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’yi etkileyen herhangi bir yerel olay, dünya çapındaki pazarları etkileme potansiyeline de sahiptir… Evet, döviz piyasasını bile!

Para ve Maliye Politikası

Daha çok FED olarak adlandırılan Federal Rezerv Kurulu, para politikasının oluşturulması ve uygulanması söz konusu olduğunda ABD’nin ana yönetim organıdır.

Para politikası, Fed’in ekonomide kullanılabilirliği ve para arzını kontrol etmesinin yoludur. Ve Fed’i diğer merkez bankalarından özel kılan şey hedeflerinin para politikasının uzun vadeli etkilerini temel almasıdır.

Fed’in iki ana hedefi vardır. Birincisi, tüketim malları ve hizmet fiyatlarının sabit kalması, ikincisi ise sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasıdır.

Başka bir deyişle, Fed sadece ekonominin değer kaybetmediğinden emin olmak istemiyor aynı zamanda anne ve babaların iş sahibi olmasını da istiyor!

Fed içinde Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC). Şu anda Fed Başkanı Jerome H. Powell tarafından yönetilen FOMC, para politikası konusunda sağlam ve rasyonel kararlar vermekle tanınmıştır.

FOMC’nin enflasyona karşı mücadelesinde kullanabilmesi ve uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmesi için iki ana silahı vardır: açık piyasa işlemleri ve Fed’in Faiz Oranı.

Fed’in ilk savunma hattı olan açık piyasa işlemleri, menkul kıymetler, banknotlar ve tahviller gibi devlet mali enstrümanlarının alım satımıdır.

Federal Fon Oranı, Amerika Birleşik Devletleri’nde finansal kurumların gecelik borçlanmalarını gerçekleştirdikleri piyasa faiz oranıdır

Şimdi, maliye politikası kararlarından sorumlu olan, ABD Hazinesi’dir. Maliye politikası, ekonominin yönünü etkilemek için hükümet harcamalarının veya vergi tahsilatının kullanılmasıdır.

ABD Hazinesi, iş faaliyetlerini teşvik etmek için örneğin vergileri düşürmeyi ve otoyollar, okullar, geniş bant, gizli askeri ninja üsleri gibi sermaye altyapıları üzerinde daha fazla bütçe ayırmayı seçebilir.

Öte yandan, enflasyon kontrolden çıkmaya başlarsa, faiz oranlarını artırabilir ve harcamaları azaltabilir.

ABD’yi tanımak

ABD doları için kullanılan “Buck” takma adının, ilk Amerikalıların Kızılderililerle yaptığı ticarette ortak değişim aracı olarak kullandıkları yerlilerin işlediği bir çeşit at derisi olan buckskin kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Buckskin yerini dolara bıraktıktan sonra bile hâlâ döviz kuru anlamında kullanılmaya devam ediyor!

Şimdide doların kendi ağzından piyasa ile ilgili özelliklerine bakalım

– Likidite benim işim!

Her gün devasa miktarda döviz işleminde USD kullanılır. Altın ve ham petrol gibi mallar da dolar cinsindendir. Sadece Asya seansı sırasında dolar, tüm döviz işlemlerinin yaklaşık % 93’ünü kapsıyor!

Bunu perspektife koymak için, örneğin New York Borsası ve ABD tahvil piyasasını ele alalım. NYSE’de listelenen şirketlerin değeri, dünyadaki 36,6 trilyon dolarlık borcun yaklaşık % 78’ini oluşturan 28,5 trilyon dolar seviyesindedir.

Benzer şekilde, 82.2 trilyon dolar değerindeki küresel tahvil piyasasında, ABD 31.2 trilyon dolara yaklaşıyor. Orada her bir işlem, bir şekilde, USD’yi içerir. Nasıl Likiditeyim ama?

– Fed ve ABD hükümeti güçlü kalmam gerektiğine inanıyor

Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, Fed ve ABD Hazinesi “güçlü dolar” politikasını korumuştur.

ABD ve dünyanın geri kalanı için faydalı olacağından, para ve maliye politikasının USD’nin güçlü bir döviz kuru olarak kalması yönünde yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorlar.

– Gelişmekte olan bir çok ülkenin para birimleri, değerlerini belirlemek için bana güveniyorlar.

Bu ifadeyi ne sıklıkla duydunuz: “Dolar dünya rezerv para birimidir?” Bunun arkasındaki sebep, bazı ülkelerin paralarını dolara karşı sabitlemeleridir!

Bir ülke bunu yaptığındaysa, hükümet, paralarını sabit bir fiyattan dolar karşısında almayı veya satmayı kabul eder.

Hükümet para arzını arttırıp azaltabilirken, rezerv olarak eşdeğer miktarda dolar bulundurur.

Bu süreç, doların dünyadaki önemini arttırıyor. Çünkü bu bazı ekonomilerin tamamen dolara bağımlı olduğu anlamına geliyor!

Doların değeri muazzam bir düşüş gösterecek olsaydı, diğer tüm ülkelerde, dolar karşısında paralarını sabitlediğinden geniş kapsamlı olumsuz bir etki yaratacaktı.

USD için Önemli Ekonomik Göstergeler

Tarım dışı istihdam değişimi (NFP) – NFP istihdam raporu, önceki ayda istihdam edilen kişi sayısındaki değişimi ölçmektedir.

GSYİH – Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) raporu, ülkenin tüm nihai mal ve hizmetlerin toplam değerinin ölçüsüdür.

Perakende Satışlar – Ana perakende satış raporu, perakende satış seviyesindeki toplam satış değerindeki aylık değişimi ölçer. Raporun çekirdek versiyonu ise, araç satışlarını hariç tutmaktadır.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) – TÜFE, sabit bir mal ve hizmet sepetindeki fiyat değişikliklerini ölçmektedir. Çekirdek hesap, yüksek volatiliteleri nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarını kapsamamaktadır.

Kişisel Tüketim Harcamaları – ABD tüketici mallarının fiyat değişimlerini ölçtüğü için TÜFE raporuna çok benzer. Bu rapora bakmanızın nedeni, Fed’in para politikasıyla ilgili kararlar alırken kullandığı bir ölçüm olmasıdır. Ve hepimiz uzmanlarla aynı yönde karar almak isteriz.

Michigan Üniversitesi Tüketici Güvencesi – Her ay Michigan Üniversitesi tüketici duyguları raporunu yayınlar.

Bu endeks, tüketicilerin ekonomiye karşı tutumlarını ölçmektedir. Tüketiciler daha iyi ekonomik şartlarda, daha fazla harcama yapmaktalar.

USD’yi Ne Hareket Ettirir?

Altın

Dolar, enflasyon nedeniyle değerini kaybetme riski taşıdığı zaman, yatırımcılar güven için altına koşar. Çoğu finansal varlığın aksine, altın kendi içsel değerini korumaktadır. Belki ileride Bitcoin’e de kaçabilirler. Belli mi olur?

Altın altındır – her yerde aynıdır! Altın fiyatları yükseldiğinde, doların cazibesini yitirdiğine bir işaret olabilir.

ABD’deki Ekonomik Gelişmeler

Temel olarak, ABD’deki olumlu ekonomik gelişmeler ABD’ye yatırım yapacak daha fazla katılımcı çekmektedir.

Bir yatırımcının kuşkusuz ki ABD’de işlem yapabilmek için bir miktar doları olması gerekir.

ABD yatırımlarına olan talep arttıkça, dolar için talep de artıyor.

Sermaye girişleri ve çıkışları

Japonya ve Londra düşünüldüğünde, ABD muhtemelen en derin ve en gelişmiş finansal piyasalara sahiptir.

Bu sebeple, dünya çapında birçok kral, sultan, milyarder ve mirasçı tarafından seçilebiliyor.

Amerikan varlıklarına yatırım yapmak için öncelikle yatırımcıların elinde tuttukları parayı ABD dolarına çevirmeleri gerekir.

ABD finans piyasalarından sermaye girişleri ve çıkışları, dolar değeri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Dünyadaki Ekonomik Gelişmeler

USD çoğu günlük döviz işlemlerini üstlendiğinden, dünyadaki büyük gelişmeler (yani Avustralya’da güçlü bir GSYİH büyümesi, Pekin’de bir hisse senedi kazası veya Tokyo’daki bir Godzilla saldırısı) kısa vadeli değerlemesini sağlıyor.

Tahvil Getirisi Farkları

Yatırımcılar her zaman kendi paraları için en iyi kazancı aradıklarından, ABD ve diğer yabancı ülkelerin tahvil getirilerindeki farklılıkları takip etmektedirler.

Eğer yatırımcılar yabancı ülkelerde tahvil faizlerinin yükseldiğini görürlerse, ABD’deki getiriler sabit kalıyor ya da düşüyorsa, yatırımcılar fonlarını ABD tahvillerinden (işlemdeki dolarlarını satarak) çıkaracak ve yabancı tahvil almaya başlayacaklardır.

Faiz Oranındaki Dedikodular

Piyasa katılımcıları faiz oranlarındaki eğilimlere dikkat ediyor ve siz de etmelisiniz.

Fed’in faiz oranlarını artırması bekleniyorsa, bu, dolar cinsinden yükselen finansal varlıklara (Bono, Tahvil gibi) yönelik talebin artabileceği anlamına gelir.

Fed’in faiz oranlarını düşürmesi bekleniyorsa, bu varlıklar için talebi azaltabilir ve yatırımcıların fonlarını dolardan uzaklaştırabileceğini görebiliriz.

Fed yetkilileri genellikle merkez bankasının gelecekteki faiz oranları hamleleriyle ilgili ipuçları bıraktığından, yatırımcıların kulakları politika yapıcıların konuşmalarındadır.

USD Ticareti

Temel Para Birimi Olarak USD

USD/XXX, USD cinsinden yüklü miktarlarda işlem görmektedir. Standart lot büyüklükleri 100.000 USD ve mini lotlar 10,000 USD’dir.

XXX cinsinden pip değeri, USD / XXX cari oranına göre, konuşulan çifte bağlı olarak 0.0001 veya 0.01 olacak olan USD/XXX’i 1 pip’e bölerek hesaplanır.

Kar ve zarar XXX cinsinden ifade edilir. Standart bir lot konum boyutu için, her pip hareketi 10 XXX değerindedir. Bir mini lot konum boyutu için, her pip hareketi 1 XXX değerindedir.

Örneğin, bir pip 0.0001’e eşit ve USD/XXX’in mevcut döviz kuru 1.4000 ise, bir standart lottan bir pip 14 USD’ye eşit olacaktır.

Marj hesaplamaları ABD doları cinsindendir. 10: 1’lik bir kaldıraç ile 10.000 USD / CAD işlemi için 1000 ABD Doları gerekmektedir.

Yan Para Birimi Olarak USD

XXX/USD, XXX cinsinden miktarlarda işlem görür. Standart lot boyutları 100.000 XXX ve mini lot boyutları 10.000 XXX’dir.

ABD doları cinsinden pip değeri, XXX / USD’nin cari kuruna göre XXX / USD’nin 1 pip (çiftine bağlı olarak 0.0001 veya 0.01) bölünerek hesaplanır.

Kar ve zarar ABD doları cinsindendir.

Standart bir lot pozisyon büyüklüğü için, her pip hareketi 10 USD değerinde.

Bir mini lot pozisyon boyutu için, her pip hareketi 1 USD değerinde.

Marj hesaplamaları ABD doları cinsindendir. Örneğin, geçerli XXX / USD oranı 0,8900 ve kaldıraç 100: 1 ise, standart marjinal 100.000 XXX üzerinden işlem yapabilmek için mevcut marjda 890 USD gereklidir.

Ancak, XXX / USD oranı arttıkça, ABD Doları cinsinden daha büyük bir marj gereklidir. Tersine, XXX / USD oranı ne kadar düşük olursa, gerekli olan marjın daha az olması gerekir.

USD Ticaret Taktikleri

Şimdi yeni öğrendiğimiz tüm şeyleri ve USD için bazı ticaret taktiklerini ortaya koyalım.

ABD’deki ekonomik gelişmelerdeki ve diğer büyük ekonomik sektörlerden gelen ekonomik verilere bakmak, ABD doları ile işlem yapmaya başlamanın iyi bir yoludur.

Örneğin, ABD perakende satışlarındaki sıçrama ve İngiltere’nin istihdam durumu raporundaki kötü sonuçlar, GBP / USD’yi şortlamanız için bir neden olabilir.

ABD doları endeksinin ya da USD’nin performansını sabit bir döviz kuru karşısında izleyen USDX, USD’nin gücünün önemli bir barometresidir. ABD doları endeksine düzenli olarak baktığınızda, USD’nin nereye gittiği hakkında bazı ipuçları bulabilirsiniz.

Yükseliş trendinde olan USDX, EUR / USD üzerinde şort pozisyon almanız için gereken ek onayı sağlayabilir.

ABD varlıklarının daha yüksek getiri olasılığını işaret eden bir Fed fonları faiz artırımı görüşmeleri, yatırımcıların USD’yi satın almalarını teşvik eder. Siz de bundan geri kalmayın!

Genellikle Fed yetkililerinin konuşmasının bir parçası olan Fed’in para politikası görünümüne dikkat çekmek, USD’nin yönü hakkında bazı ipuçları verebilir.

Şahin yorumlar, USD / JPY’de long devam edecek sinyaller sunarken, güvercin yorumlar USD / JPY’yi şort nedenleri olarak görülebilir.