Birleşik Krallık, dört ülkeden  (İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler) oluşması nedeniyle birçok ingilizce aksanının ülkesidir.

Kraliçe tarafından yönetilen Birleşik Krallık, bir anayasal monarşi olarak kabul edilir. Ancak İngiltere, başkenti Londra’da olan bir parlamenter sistemle yönetilir.

İngiltere aynı zamanda Avrupa Birliği’nin bir parçası idi ancak 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliğinden ayrıldı. Üye olduğu dönemde Birleşik Krallık, avro bölgesine katılmayı reddetti ve poundu para birimi olarak kullanma kararlılığını sürdürdü.

Ekonomik Genel Görünüm

İngiltere, dünyanın yedinci en büyük ekonomisi ve Almanya ile Fransa’nın ardından Avrupa’da üçüncü en büyük ekonomidir. Tarihin bize gösterdiği gibi, hesaba katılacak bir güçtür. Sonuçta, Sanayi Devrimi’ni başlatan Britanya’dır.

İngiltere, aynı zamanda dünyanın en büyük imparatorluğuna da sahip oldu. Yani son 300 yıldan beri, Birleşik Krallık bir dünya gücü olmuştur. İstikrar denilen şey budur!

Ticaret açısından İngiltere, istikrarlı bir ticaret açığı olan net bir mal ithalatçısıdır.

En büyük ticaret ortağı euro bölgesi, daha spesifik olarak Almanya’dır.

Avro bölgesi ile ticari faaliyetler, İngiltere’nin ticari faaliyetlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor. ABD, bireysel olarak, halen İngiltere’nin en büyük ticaret ortağı olmaya devam ediyor.

Dünyanın en eski büyük finans merkezi İngiltere’dedir. Tabii ki Londra’dan söz ediyoruz. Londra gibi bir finans merkezine sahip olmak, İngiltere’nin dünya ticaretindeki yerini güçlendiriyor.

Para ve Maliye Politikası

Şimdi, hepiniz için küçük bir bilgi: Dünyanın en eski merkez bankası İngiltere Bankası’dır (BOE).

Birleşik Krallık, ekonomik genişleme eşiğinde, uluslararası ticareti kolaylaştırmaya yardımcı olacak bir organizasyona ihtiyaç duyduğunu fark etti: İngiltere Bankası. 1694’te  BOE, Britanya için ticareti ve büyümeyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için kuruldu.

Bugün BOE’nin temel para politikası hedefi, fiyat istikrarını sürdürmekle birlikte büyümeyi ve istihdamı teşvik etmektir.

Öyle ki BOE, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile ölçülen% 2,0’lik bir enflasyon oranını hedeflemektedir.

Bu amaca ulaşmak için BOE, faiz oranlarının bu hedefe ulaşmalarına izin vereceğine inandıkları seviyeleri değiştirmek için sihirli bir güce sahip oldu.

BOE’de faiz oranlarının belirlenmesinden sorumlu grup, Para Politikası Kurulu’dur (MPC).

Faiz oranlarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere para politikasındaki değişiklikleri yakından izleyen aylık toplantılar yakından takip edilmelidir.

İngiltere’deki diğer tüm şeyler gibi faiz oranlarının da farklı bir ismi var. İngiltere’de faiz oranı, banka repo faizi olarak adlandırılmaktadır.

BOE’nin Para Politikası Kurulu tarafından kullanılan temel politika araçları, banka repo faizi ve açık piyasa işlemleridir.

Banka repo faizi, MPC’nin piyasadaki kendi operasyonları için belirledikleri enflasyon hedefine ulaşmasına yardımcı olmak üzere belirlenir.

MPC bu oranı her değiştirdiğinde, ticari bankaların mevduat sahipleri ve alacaklıları için belirlediği oranları etkiler. Bu, ekonomideki harcama ve çıktıyı, dolayısıyla maliyetleri ve fiyatları etkileyecektir.

Diğer merkez bankaları gibi BOE repo oranını artırırsa, enflasyonu düşürmeyi hedefler. Diğer taraftan, oranı düşürürlerse, ekonomideki büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyorlardır.

BOE açık piyasa işlemlerine girdiğinde, para arzını kontrol etmek için GBP cinsinden hazine ve menkul kıymetler satın alır veya satar.

Bu, finansal piyasalardaki likiditeyi artırmak için alternatif bir yöntemdir.

Eğer BOE ekonomiyi yeniden canlandırmaya ihtiyaç duyuyorsa, devlet aracılığıyla menkul kıymet alımlarıyla parayı dönüştürür.

Öte yandan, eğer BOE ekonominin yeterli sermayeye sahip olduğunu düşünürse, daha fazla menkul kıymet satar ve ekonominin etkin bir şekilde geri dönmesini sağlar.

GBP’yi Tanımak

Sterlin olarak adlandırılmasının yanı sıra, GBP çiftleri Cable (GBP / USD) ve Guppy (GBP / JPY) gibi değişik takma adlara sahipler. Etkileyici, ha?

Kendi dilinden Sterlin’e bakalım.

Harekete geçmeyi severim …

GBP / USD forex piyasasında en likit döviz çiftlerinden biridir. Peki nasıl?

Unutmayın, Londra uzun zamandır dünyanın önemli bir finans merkezi olmuştur. Her gün gerçekleşen büyük ticari işlemlerle Londra’ya bir sürü yatırımcı uğrar.

Bununla birlikte GBP/USD sadece günlük global işlemlerin % 14’ünü oluşturur.

Bunun nedeni muhtemelen GBP / USD’deki aralığun bir pip olmasıdır.

Tüccarlar beni severler. Çünkü benim bazı özel güçlerim var…

İngiltere piyasalarında, Londra şirketlerinde çok cazip yatırımlar var.

Bunu büyük para birimleri arasındaki yüksek (genellikle yüksek) faiz oranlarıyla birleştiren yatırımcılar, İngiliz menkul kıymetlerini daha cazip bulabilirler.

Bu varlıkları alabilmek için yatırımcıların önce bir miktar GBP alması gerekecek.

Londra oturumu sırasında çevik hareket ederim…

GBP / USD işlem hacmi, Avrupa seansı sırasında en yüksek seviyedir ve ABD verileri piyasaya çıktığında güçlü hamleleri engeller.

ABD’deki tüccarlar günlerini yeni bitirirken, Avrupalı ​​tüccarlar yataklarındadır. Asya’da ise yeni oturum başlamıştır.

Ama dikkatli ol, çünkü biraz haşin olabilirim!

GBP çiftleri EUR çiftlerinden daha düşük bir likidite seviyesine sahip olduklarından daha oynak olma eğilimi göstermektedir.

Piyasada belirli zamanlarda likidite azalırsa, özellikle bu yönde büyük alımlar veya satışlar varsa, GBP’de güçlü trend oluşabilir.

Diğer döviz çiftleriyle karşılaştırıldığında, GBP çiftlerinin para politikası kararlarına tepki verme olasılığı daha yüksektir.

 

GBP için Temel Ekonomik Göstergeler

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) – BOE bu hesabı enflasyon ölçütü olarak değerlendirmektedir. Tüketim mallarının fiyatlarındaki değişimi ölçer.

İşsizlik Oranı – Bu, İngiltere ekonomisinde kaç işsiz insan olduğunun ölçüsüdür. Analistler bu hesaba çok önem veriyorlar çünkü gelecekteki harcamaların öncü bir göstergesi olabilirler.

Peki bu nasıl olur? Bir insanın işi yoksa para yoktur. Para olmasaydı, kimse İngiliz çayını yudumlayamazdı!

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) – Bu rakam İngiltere ekonomisinin durumunu yansıtmaktadır. Ekonominin büyüyüp büyümediğini ya da İngiliz Kanalında sıkışıp boğulduğunu gösterir.

Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) – Bu endeks işletme yöneticilerini araştırır ve mevcut ekonomik manzaraya bakışlarını sorar. 50.0’ın üzerindeki skorlar, genişlemeye yol açabilecek iyileştirme koşullarını gösterirken, 50.0’ın altındaki skorlar olası daralmaya işaret etmektedir.

GFK Tüketici Güven Raporu -Bu rapor, tüketicilerin mevcut ve gelecekteki ekonomik koşullara olan güvenini ölçer.

Tüketicinin güveni ne kadar yüksekse, Birleşik Krallık ekonomisinin durumuna bağlı olarak, harcama yapma eğilimi de o kadar yüksektir.

 

GBP’yi harekete geçiren nedir?

Para Politikasında Değişiklikler

Birçok yatırımcı, yüksek getirili varlıklar ve arbitraj ticareti için Pound’a bakıyor. MPC’nin faiz oranındaki değişiklikler İngiliz menkul kıymetlerin verimini etkilediği için Sterline olan duyarlılığı değiştirir.

Ayrıca, banka repo oranındaki değişiklikler de BOE’nin ekonomiye olan görünümünü gözler önüne serer.

Eğer BOE yetkilileri ekonominin zarar gördüğünü hissederlerse, ya parasal genişleme tedbirlerini artıracak ya da faiz oranlarını düşürecek, ki bu da ekonominin istikrarsız olduğuna işaret edecektir.

BOE ekonominin yükselişinin yoldaki enflasyonist baskılara yol açabileceğini düşünürse, parasal genişlemeyi veya faiz oranlarını düşürebilir.

Euro Bölgesi ve ABD’deki gelişmeler

Diğer döviz çiftleri gibi, GBP / USD de euro bölgesindeki gelişmelerden büyük ölçüde etkilenir ve ABD’deki ABD ekonomik verileri piyasadaki yatırımcıları ve tüccarları doğrudan etkiler.

ABD’den gelen iyi ya da kötü veriler ya piyasa katılımcılarını GBP’ye artan risk iştahına yönlendirebilir ya da riskten kaçınma nedeniyle USD’de güvenlik arayışına girebilir.

Yayılma Etkisi

Euro bölgesi, İngiltere ticaret ilişkilerinin çoğunu muhasebeleştirir. Bu nedenle, dürbününüzü ana karadaki herhangi bir gelişmeyi görmek için hazırda tutmalısınız (Unutmayın, Birleşik Krallık bir adadır! Ana kara ise Avrupa’dır).

Kötü haber veya kötü ekonomik performans, GBP’ye karşı potansiyel düşüş trendine yol açabilir.

Risk Duyarlılığı

Az da olsa GBP diğer para birimleri arasında daha yüksek bir faiz oranı uyguladığı gerçeğinden yararlanır.

Yatırımcılar daha yüksek kar arayışında olduğu için, nispeten yüksek faiz getirisinden dolayı Birleşik Krallık’ı sıkı takip ederler.

Faiz rüzgarı dindiğinde ise yatırımcılar tekrar Dolara dönüş yaparlar.

GBP/USD Ticareti

GBP / USD, GBP cinsinden işlem görmektedir. Standart lot büyüklükleri 100.000 GBP, mini lotlar ise 10.000 GBP’dir.

ABD doları cinsinden pip değeri, GBPUSD’nin oranıyla 1 pip GBP / USD (GBP / USD için, bu 0.0001) bölünerek hesaplanır.

Kar ve zarar ABD doları cinsindendir.

Standart bir lot pozisyon büyüklüğü için, her pip hareketi 10 USD değerinde.

Bir mini lot konum boyutu için, her pip hareketi 1 USD değerinde.

Marj hesaplamaları ABD doları cinsindendir. Örneğin, geçerli GBP / USD oranı 1.5000 ve kaldıraç 100: 1 ise, bir standart lot 100.000 GBP işlem yapabilmek için mevcut marjda 1.500 USD gereklidir.

Daha yüksek bir GBP / USD oranının mevcut marjda daha fazla ABD doları olmasını ve daha düşük bir oranın marj için daha az USD’ye ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

GBP / USD Ticaret Taktikleri

GBP çiftlerini işlemenin bir yolu, kilit raporlar ortaya çıktığında not almaktır. GBP çiftleri ekonomik raporlara daha güçlü tepki verme eğilimindedir.

Örneğin, eğer ABD GSYİH rakamları beklenenden daha iyi gelirse, GBP’de büyük bir ralliye yol açabilir.

Geç girmiş olsanız bile, bir kaç pip yakalayabilirsiniz, çünkü GBP çiftleri gerçekten çok volatildir.

Dikkatli olun – GBP / USD ve GBP / JPY çiftleri majörler arasında en çok volatiliteye sahip olanlardır. Aslında, GBP/USD ortalama günde yaklaşık 160 pip hareket eder.

GBP çok değişken olduğundan, piyasadaki tüm güçlü hareketlere dayanmak için daha geniş stop loss emirleri ayarlamayı değerlendirmelisiniz.