Ethereum nedir?

Ethereum, Vitalik Buterin tarafından “Ethereum: Nihai Akıllı Sözleşme ve Merkezi Olmayan Uygulama Platformu” başlıklı 2013 blog yazısında önerildi. Yazısında, yeterli zaman ve kaynak verildiğinde herhangi bir uygulamayı çalıştırabilecek merkezi olmayan bir bilgisayar olan Turing-Complete blok zinciri fikrini açıkladı.

Ethereum merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Bir dizüstü bilgisayar veya PC gibi düşünebilirsiniz, ancak tek bir cihazda çalışmaz. Bunun yerine, aynı anda dünya çapında binlerce makinede çalışır, yani sahibi yoktur.

Ethereum, Bitcoin ve diğer kriptolar gibi dijital varlıkları transfer etmenizi sağlar. Bununla birlikte, çok daha fazlasını yapabilir – kendi kodunuzu dağıtabilir ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan uygulamalarla etkileşime girebilirsiniz. Ethereum çok esnek bir sistem olduğu için her türlü karmaşık program çalıştırılabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, Ethereum'un arkasındaki ana fikir, geliştiricilerin merkezi bir sunucuda var olmak yerine dağıtılmış bir ağ üzerinden çalışan bir kod oluşturabilmeleri ve çalıştırabilmeleridir. Teoride bu uygulamalar kapatılamaz ya da sansürlenemez.

Ethereum ve eter (ETH) arasındaki fark nedir?

Bilinenin aksine Ethereum'da kullanılan paralar Ethereum olarak adlandırılmaz. Ethereum, protokolün bizzat kendisidir, ancak ona güç veren para birimi sadece eter (veya ETH) olarak bilinir.

Ethereum'u değerli kılan nedir?

Ethereum'un dağıtılmış bir sistemde kod çalıştırabileceğinden bahsettik. Bu nedenle, programlar harici taraflarca tahrif edilemez. Ethereum veritabanına (yani blockchain) eklenirler ve kodun düzenlenemeyeceği şekilde programlanabilirler. Buna ek olarak veri tabanı herkes tarafından görülebilir, böylece kullanıcılar onunla etkileşime girmeden önce kodu denetleyebilir.

Bunun anlamı ise herkesin herhangi bir yerde çevrimiçi uygulamaları başlatabilmesidir. Uygulamaları oluşturan programlara ise akıllı sözleşmeler (smart contracts) diyoruz. Çoğu durumda, insan müdahalesi olmadan çalışacak şekilde ayarlanabilirler.

Ethereum vs Bitcoin-fark nedir?

Bitcoin genellikle birinci nesil bir blockchain olarak adlandırılır. Aşırı karmaşık bir sistem değildir ve güvenliğini sağlamak zordur. Temel katmanında güvenliği önceliklendirmek için kasıtlı olarak esnek değildir ve Bitcoin'deki akıllı sözleşme dili son derece kısıtlıdır.

İkinci nesil blok zincirler daha fazlasını yapabilir. Finansal işlemlerin yanı sıra bu platformlar daha fazla programlanabilirlik sağlar. Ethereum, geliştiricilere kendi kodlarını denemek ve merkezi olmayan uygulamalar (DApps) dediğimiz şeyi oluşturmak için çok daha fazla özgürlük tanır.

Ethereum, ikinci nesil blockchain dalgasının ilkiydi ve bugüne kadarki en popüleri olarak devam ediyor. Bitcoin ile benzerlik gösterir ve aynı işlevlerin çoğunu gerçekleştirebilir. Bununla birlikte, kaputun altında, ikisi çok farklıdır ve her birinin diğerine göre üstün tarafları vardır.