ERC-20 ve Tokenler

ERC-20, Ethereum blok zincirine token eklemek ve uygulamak için kullanılan teknik bir standarttır. Kasım 2015'te Ethereum geliştiricisi Fabian Vogelsteller tarafından önerildi. Standart, bir tokenin Ethereum ekosistemi içinde düzgün çalışması için uyulması gereken ortak bir kurallar kümesini açıklar. Bu nedenle, ERC-20 bir kod veya yazılım parçası olarak düşünülmemelidir. Bunun yerine, teknik bir kılavuz veya şartname olarak tanımlanabilir.

ERC-20 standardı, geliştiricilerin farklı tokenler ve uygulamalar arasındaki etkileşimi daha doğru kurmalarını kolaylaştırır. Ayrıca, ERC-20 tokenlerinin Ethereum blok zincirinde nasıl aktarıldığını ve ilgili tedarik ve adres bakiyelerinin tutarlı bir şekilde nasıl kaydedildiğini tanımlar.

Başka bir deyişle, ERC-20, geliştiricilere daha büyük Ethereum platformunda sorunsuz çalışması isi izlenecek kuralların bir listesini verir. Çok sayıda merkezi olmayan uygulama (DApp) ve hizmet ERC-20 tokenlerini destekleyerek topluluk üyelerinin ve işletmelerin bunları çok çeşitli uygulamalarda (kripto para cüzdanları, merkezi olmayan borsalar, oyunlar vb.) benimsemelerini ve kullanmalarını kolaylaştırır.

Ethereum blok zincirinde dağıtılan, ancak farklı ve benzersiz uygulamalara sahip birkaç ERC-20 uyumlu token vardır. Yaklaşıma bağlı olarak, tokenler çeşitli dijital varlıkları veya ticari malları (madeni paralar, kuponlar, altın sertifikalar, sadakat puanları ve gibi) temsil etmek için kullanılabilir. Ek olarak, ERC-20 tokenleri seçimler sırasında oy haklarını belirtecek bir araç olarak kullanılabilir.

ERC-20 standardı, dijital bir token oluşturmak ve yayınlamak için gereken çabaları önemli ölçüde azalttı ve bu muhtemelen ICO kitle fonlaması etkinliklerine ve bir bütün olarak blockchain teknolojisine olan ilginin artmasını sağladı. ERC-20 token sözleşmelerinin sayısı son birkaç yılda büyük ölçüde arttı. 2017 yılının ortalarında Ethereum ağında yaklaşık 5.500 erc-20 akıllı sözleşme yapıldı. 2018'in başlarında, bu sayı 40.000'in üzerine çıktı ve şimdi 440.000'den fazla.

Ethereum ağındaki tokenlerin çoğunluğu ERC-20 standardını takip etse de bazı istisnalar vardır. Örneğin, eter (ETH) standarttan önce oluşturuldu uymuyor. Bu, 1:1 oranında (1 WETH = 1 ETH) Eteri temsil eden bir ERC-20 tokeni olan türev eterin (WETH) oluşturulmasına yol açtı. WETH, kullanıcıların ETH'lerini merkezsiz borsalarda diğer ERC-20 tokenleri ile takaslayarak işlem yapmalarına olanak tanır.

Teknik olarak ERC-20 standardı, Ethereum tabanlı dijital tokenlerin bazı işlevlerini ve özelliklerini koruyan altı işlevi tanımlar. Bu işlevler, tokenlerin adresler arasında nasıl aktarıldığını ve simge, ad ve tedarik gibi tokenin akıllı sözleşmesiyle ilgili bazı önemli verileri içerir.