Ethereum nasıl çalışır?

Ethereum'u bir “durum makinesi” olarak tanımlayabiliriz. Yani herhangi bir zamanda, tüm hesap bakiyelerinin ve akıllı sözleşmelerin anlık görüntüsüne(snapshot) sahip olduğunuz anlamına gelir. Bazı eylemler durumun güncelleştirilmesine neden olur, yani tüm düğümler değişikliği yansıtacak şekilde kendi anlık görüntülerini günceller.

Ethereum üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler, işlemlerle (kullanıcılardan veya diğer sözleşmelerden) tetiklenir. Bir kullanıcı bir sözleşmeye bir işlem gönderdiğinde, ağdaki her düğüm sözleşmenin kodunu çalıştırır ve çıktıyı kaydeder. Bunu, Akıllı sözleşmeleri bilgisayarın okuyabileceği talimatlara dönüştüren Ethereum sanal makinesini (EVM) kullanarak yapar.

Durumu güncellemek için madencilik adı verilen özel bir mekanizma kullanılır (şimdilik). Madencilik, Bitcoin'inkine çok benzeyen bir iş kanıtı algoritması ile yapılır.

Ethereum Sanal Makinesi (Ethereum Virtual Machine, EVM) nedir?

Ethereum Sanal Makinesi, Ethereum ağını çalıştıran ve ağdaki tüm bilgisayarları kontrol eden bir algoritmadır. Ethereum’un işletim sistemi olarak da düşünebilirsiniz. Tüm düğümleri birbirine bağlayarak ağın merkeziyetsiz yapısını sağlar. Platformun merkezi sinir sistemi olarak kabul edilir.

Akıllı sözleşme nedir?

Akıllı Sözleşme sadece koddur. Kodun ne aklı vardır ne de geleneksel anlamda bir sözleşmedir. Ancak biz buna akıllı diyoruz çünkü kendisini belirli koşullar altında çalışır ve taraflar arasındaki anlaşmaları uyguladığı için bir sözleşme olarak kabul edilir.

Akıllı Sözleşme mantığı dijital ortama uyarlar. Kodda sadece ve “Merhaba Dünya” ve “Return” terimlerini yazabilirsiniz. Bu sözleşmeye iki ether gönderildiğinde de “Merhaba Dünya” cevabını alabilirsiniz. Alın size “Merhaba Dünya Sözleşmesi”. Aslında mantığı bu kadar basit.

Geliştirici bu sözleşmenin EVM tarafından okunabilmesi için kodlar. Daha sonra sözleşmeyi kaydeden özel bir adrese göndererek yayınlar. Bu noktada herkes kullanabilir. Ve sözleşme, geliştirici tarafından yazılırken bir koşul belirtilmediği sürece silinemez.

Şimdi, sözleşmede bir adres var. Onunla etkileşimde bulunmak için kullanıcıların bu adrese 2 ETH göndermesi yeterlidir. Bu, Sözleşmenin kodunu tetikleyecektir-ağdaki tüm bilgisayarlar onu çalıştıracak, ödemenin sözleşmeye yapıldığını görecek ve çıktısını kaydedecektir ("Merhaba Dünya!”).

Yukarıdaki senaryo belki de Ethereum ile neler yapılabileceğinin en temel örneklerinden biridir. Birçok sözleşmeyi birbirine bağlayan daha karmaşık uygulamalar oluşturulabilir ve çalıştırılabilir.