Riskli Varlık Nedir?

Riskli varlık, belirli bir ölçüde risk taşıyan herhangi bir varlıktır. Riskli varlık genellikle hisse senetleri, emtialar, yüksek getirili tahviller, emlak ve forex gibi önemli derecede fiyat oynaklığına sahip varlıkları ifade eder.

Bankacılık özelinde riskli varlık; faiz oranlarındaki, kredi kalitesindeki, geri ödeme riskindeki vb. değişiklikler nedeniyle değeri dalgalanabilen bir banka veya finansal kuruluşun sahip olduğu bir varlığı ifade eder.

Hissedarlarının, şirket tahvili sahiplerinin ve diğer borç verenlerin ilgi alanına girdiğinden, riskli varlık aynı zamanda finansal olarak stres altında veya iflas etmek üzere olan bir şirketteki öz sermayeyi de ifade edebilir.


Riskli Varlıkları Anlamak

Yatırımcıların riskli varlıklar üzerindeki iştahı dönem dönem değişir. Emtia, gelişmekte olan piyasaların ürünleri, yüksek faizli ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve emtia ihracatçılarının para birimleri de dahil olmak üzere ortalamanın üzerinde risk içeren birçok varlığın fiyatlarını artıran aşırı talep nedeniyle 2003 yılından 2007 yılına kadar piyasalar adeta balon gibi şişti. Mortage balonunun patlamasıyla 2008'den 2009'a küresel durgunluk başladı ve ana sermaye güvenli varlık olan Amerikan tahvillerine kaçtı. Akabinde ise küresel endeksler damdan düşercesine düştü ve riskli varlıklarda çok ciddi kayıplar yaşandı.

Özetle, piyasada risk iştahının arttığı dönemlerde riskli varlıklara talep artarken belirsizlik ve kriz dönemlerinde ise güvenli limanlara çekilme durumu olur.


Riskli varlıklar Bir Portföyü Nasıl Etkileyebilir?

Örnek Olay:2018 Kripto Balonu

Regüle edilmemiş kripto paralardaki aşırı volatilite ve çok sert trend değişimleri, kripto paraları da riskli varlık statüsüne sokmaktadır. Bitcoin gibi kripto para birimleri, "darknet" piyasaları da dahil olmak üzere denetimsiz işlemlerde kullanımın arttıktan sonra hızlı bir değerlenme dönemine girdi. Geleneksel finans kuruluşları ise 2018’deki kripto balonundan sonra kripto paraların altında yatan ve esas etken olan blokzincir teknolojisine yoğunlaşmaya ve kripto paralar üzerinde çalışmaya başladılar.

Kripto paraların ilk yatırımcıları, sermayelerini birkaç katına çıkarttılar.  FOMO’ya kapılan birçok yeni yatırımcı ise kısa zamanda zengin olma umudu ile piyasaya yüklü girdiler. Sanki piyasa hiç dönmeyecekmiş gibi duyan kripto trenine atladı ve artık fiyat o kadar köpürdü ki balonun patlayışı da çok sert oldu. 20bin dolar seviyelerini gören Bitcoin, birkaç ay içinde 3bin dolar civarına kadar düştü.