Bu ders Elliott ve Fibonacci derslerini birleştiren tamamlayıcı ders notu niteliğindedir.

Tacirler, Fibonacci oranlarını kullanarak dalga uzunluklarını, düzeltme derinlikliklerini ve uzatmalar gibi Elliott Dalgası bileşenlerinin projeksiyonlarını tahmin ederler.

 

1 no’lu dalga

 

İtkinin ilk dalgası. Elliott tacirleri bu dalga işlem yapmaz ve 2 no’lu dalgayı analiz etmeyi tercih ederler.

 

 2 no’lu Dalga

 

2 no’lu dalga 1 no’lu dalganın başlangıç fiyatının altına inemez.

Genelde 1 no’lu dalganın %50-%61.8’ini geri alırlar. Çoğu yatırımcının henüz trend dönüşünü anlayamaması ya da harekete inanmamasından dolayı bazı zamanlarda fiyat %61.8 altına sert bir şekilde inebilir. En az geri alımın %38.2 olması beklenir.

 

3 no’lu dalga

3 no’lu dalga, 1 ve 5 no’lu dalgaya kıyasla en kısa dalga olamaz.

Boyu en az 1 no’lu dalga kadar olmalıdır. 3 no’lu dalga genelde itkinin en uzun dalgasıdır ve 1 no’lu dalganın %161.8 i kadar ilerler. Eğer %161.8’i geçerse yeni hedef %261.8’dir. Çok nadir görülse de %425 seviyesine uzayabilir.

 

4 no’lu Dalga

4 no’lu dalga genelde en kısa dalgadır. Bu süreçte birçok yatırımcı karlarını alır, bir kısmı ters pozisyonlar açar. Bu psikolojiden dolayı da bu dalga genelde yatay ve karmaşıktır. 3 no’lu dalganın %38.2’sini geri alması beklenir. Nadiren Bazen de %50 ye inebilir. Herhangi bir haber vs. ile %50 altına sarkması durumunda yatırımcılar  bu düşüşü yeni alım fırsatı olarak değerlendirildiğinden volatilite çok artar ve fiyat hızlı bir şekilde önce %50, sonra da%38.2 seviyesine geri döner. Mumlarda uzun gölgeler oluşur. 4 no’lu dalga tespit edilirse işlem yapılmamalı ve 5 no’lu dalga için kırılma beklenmelidir.

 

5 no’lu dalga

5 no’lu dalga, 1 no’lu dalga boyunun en az %61.8’i boyunda olmalıdır. Eğer 3 no’lu dalga boyu, 1 no’lu dalga boyunun %161.8’den daha fazla ise 5 no’lu dalga boyu, 1 no’lu dalga boyunun %100’ü kadar olmalıdır. %161.8 e kadar gidebilir. Nadiren de %261.8 kadar uzar. Eğer 3 no’lu dalga boyu, 1 no’lu dalga boyunun %161.8’inden daha kısaysa, 5 no’lu dalganın şu hedeflere uzatma yapması beklenir ve şu formüllerle hesaplanır:

 

-Hedef=0.618 x (1 no’lu dalga boyu + 3 no’lu dalga boyu)

-Hedef=1 no’lu dalga boyu + 3 no’lu dalga boyu

-Hedef=1.618 x (1 no’lu dalga boyu + 3 no’lu dalga boyu)

 

5 no’lu dalgada, momentum indikatörlerinde ayı uyumsuzluğu aranmalıdır.

 

İpuçları: Fibonacci projeksiyonları- 5 dalgalı model

Gördüğünüz üzere 1 no’lu dalga tespit edildikten sonra 5 dalgalı projeksiyonu yaklaşık olarak hesaplayıp tahmin edebiliyoruz.

Basitçe 1 no’lu dalga boyununun %161.8 ini, 1 no’lu dalganın tepesine ekliyoruz. Daha sonra 3 no’lu dalganın tamamlanmasını bekleyip 5 no’lu dalga için yeni bir projeksiyon çiziyoruz. Bunu yapabilmek için ise 3 no’lu dalgayı doğru tespit ve teşhis edebilmemiz gerek. Tespit ve teşhisi yaptıktan sonra yukarıda verdiğimiz formüllere göre muhtemel 5 no’lu dalga hedeflerini belirliyoruz. 5 no’lu dalganın bitiminden sonra ise trend dönüşünü beklemeye başlıyoruz.

 

Almaşıklık kuralı da düzeltme projeksiyonlarını belirlemek için önemlidir.

İtki kalıbı içerisinde yer alan 2 ve 4 no’lu dalgaların birbirine benzer yapıda olmamasını ifade etmektedir. Diğer bir deyişle 2 veya 4 no’lu dalgalardan birisi basit düzeltme kalıbı içerisindeyse diğerinin karmaşık düzeltme kalıbı içerisinde olmasını, birinin paralel olması durumunda diğerinin paralel olmamasını, birinin diğerine göre daha uzun zamanda tamamlanmasını veya birinin %61,8, diğerinin %38,2 geri alış yapmasını kurallarının geçerli olmasıdır.