Blockchain transfer ücreti nedir?

İşlem ücretleri, blockchain ağlaarı söz konusu olduğunda iki temel amaca hizmet eder. İşlemleri onaylayan ve ağı spam saldırılarından koruyan madencileri ve doğrulayıcıları, yani ağı hayatta tutan katılımcıları ödüllendirmek için transfer ücretleri kesilir.

İşlem ücretleri, ağ etkinliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Piyasa güçleri de ödenecek ücretleri etkileyebilir. Ücretlerin yüksek olması ağ kullanımını düşürecekken çok düşük olması güvenlik zafiyetleri oluşturabilir.

 

Kripto paralarda neden işlem ücreti var?

İşlem ücretleri blok zincirlerin başlangıcından bu yana çoğu sistemin önemli bir parçasıdır. Kripto para gönderirken, para yatırırken veya çekerken büyük olasılıkla işlem ücretleriyle karşılaşmışsınızdır.

Kripto para ağlarının çoğu iki önemli nedenden dolayı işlem ücretlerini kullanır. Her şeyden önce işlem ücretleri ağdaki spam miktarını azaltır. Ayrıca büyük ölçekli spam saldırılarının maliyetli olmasını sağlayarak önler. İkinci olarak işlem ücretleri, işlemleri doğrulamaya ve onaylamaya yardımcı olan madenciler için bir teşvik görevi görür.

Çoğu blok zinciri için işlem ücretleri oldukça ucuzdur, ancak ağ trafiğine bağlı olarak oldukça pahalı da olabilirler. Bir kullanıcı olarak ücret olarak ödemeyi seçtiğiniz miktar, işleminizin bir sonraki bloğa eklenme önceliğini belirler. Ödenen ücret ne kadar yüksek olursa onay süreci o kadar hızlı olur.

 

Bitcoin işlem ücretleri

Dünyanın ilk blok zinciri ağı olan Bitcoin, bugün birçok kripto para tarafından kullanılan işlem ücretlerinin standardını belirledi. Satoshi Nakamoto, işlem ücretlerinin ağı büyük ölçekli spam saldırılarından koruyabileceğini ve iyi madenciliği teşvik edebileceğini öne sürdü.

Bitcoin madencileri, işlemleri yeni bir bloğu onaylama sürecinin bir parçası olarak işlem ücretleri alır. Onaylanmamış işlemler havuzuna bellek havuzu (veya mempool) adı verilir. Doğal olarak madenciler, kullanıcıların BTC'lerini başka bir bitcoin cüzdanına gönderirken ödemeyi kabul ettiği daha yüksek ücretli işlemlere öncelik verir.

Ağı yavaşlatmak isteyen kötü niyetli aktörler her işlemle ilgili bir ücret ödemek zorundadır. Ücreti çok düşük ayarlarlarsa, madenciler muhtemelen işlemlerini görmezden geleceklerdir. Bunları uygun bir düzeye koyarlarsa yüksek maliyete maruz kalırlar. Bu nedenle işlem ücretleri madencileri ödüllendirmenin yanında basit ama etkili bir spam filtresi görevi görür.

BTC işlem ücretleri nasıl hesaplanır?

Bitcoin ağında belirli kripto cüzdanları, kullanıcıların işlem ücretlerini manuel olarak ayarlamasına izin verir. Sıfır ücretle BTC göndermek de mümkündür, ancak madenciler büyük olasılıkla bu tür işlemleri görmezden gelirler, yani doğrulamazlar ve transfer gerçekleşmez.

Bitcoin ücretleri gönderilen miktara değil, işlem boyutuna (bayt cinsinden) bağlıdır. Örneğin işlem boyutunuzun 400 bayt olduğunu ve ortalama işlem ücretinin şu anda bayt başına 80 satoshi olduğunu düşünelim. Bu durumda, işleminizin bir sonraki bloğa eklenmesi için şanslıysanız 32.000 satoshi (veya 0.00032 BTC) ödemeniz gerekir.

Ağ trafiği yüksek olduğunda ve BTC göndermek için büyük bir talep olduğunda hızlı onay için gereken işlem ücreti artar. Bu durum piyasa volatilitesinin yüksek olduğu dönemlerde ortaya çıkabilir.

Bu nedenle yüksek işleri ücretler BTC'yi günlük işlemlerde kullanmayı zorlaştırabilir. Ücretler yüksek olduğu sürece pratikte kahve almak için Bitcoin kullanmak pek de akıllıca olmayabilir.

1MB (blok boyutu) limiti olan bir bloğa yalnızca belirli sayıda işlem dahil edilebilir. Madenciler bu blokları olabildiğince hızlı bir şekilde blok zincirine ekler, ancak ne kadar hızlı ekleyebileceklerinin hala bir sınırı vardır.

Kripto para ağlarının ölçeklenebilirliği, ağ ücretlerine karar vermede çok önemli bir rol üstlenir. Blockchain geliştiricileri bu sorunları çözmek için sürekli çaba sarf ediyor. Önceki ağ güncellemeleri SegWit ve Lightning Network'ün uygulanması gibi ölçeklenebilirliğin iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar madenciler topluluğu tarafından yürütülmeye devam etmektedir.