Düğüm (Node) Nedir?

Bir düğümün tanımı içeriğe göre değişebilir. Bilgisayar veya telekomünikasyon ağları söz konusu olduğunda, düğümler bir yeniden dağıtım noktası veya bir iletişim uç noktası olarak hareket edebilir. Genellikle, bir düğüm fiziksel bir ağ aygıtından oluşur, ancak sanal düğümlerin kullanıldığı bazı durumlar vardır.

Bir ağ düğümü, bir mesajın oluşturulabileceği, alınabileceği veya iletilebileceği bir noktadır. Burada farklı Bitcoin düğüm türlerini tartışacağız: tam düğümler, süpernodelar, madenci düğümleri ve SPV istemcileri.

Bitcoin düğümleri

Dağıtılmış sistemler olarak tasarlanan blockchain bağlamında ağ düğümleri, bitcoin'in merkezi olmayan bir eşler arası (P2P) dijital para birimi olarak kullanılmasını mümkün kılan şeydir. Bu nedenle, yapısı gereği sansüre dayanıklıdır ve kullanıcıdan kullanıcıya (dünyada ne kadar uzak olursa olsun) işlem için başka bir merkez gerektirmez.

Bu nedenle, blockchain düğümleri farklı işlevleri yerine getirebilecek bir iletişim noktası olarak hareket etmekten sorumludur. Bitcoin arayüzüne bağlanan herhangi bir bilgisayar veya cihaz, birbirleriyle bir şekilde iletişim kurmaları anlamında bir düğüm olarak düşünülebilir. Bu düğümler ayrıca bitcoin P2P protokolünü kullanarak dağıtılmış bilgisayar ağı içindeki işlemler ve bloklar hakkında bilgi aktarabilir. Bununla birlikte, her bilgisayar düğümü kendi özel işlevlerine göre tanımlanır, bu nedenle farklı Bitcoin düğümleri vardır.

Tam düğümler (Full Nodes)

Tam düğümler, Bitcoin'i gerçekten destekleyen ve güvenlik sağlayan düğümlerdir ve ağ için vazgeçilmezdir. Bu düğümler, sistemin konsensüs kurallarına karşı işlemleri ve blokları doğrulama sürecine girdiklerinden, tam olarak doğrulayan düğümler olarak da adlandırılabilir. Ayrıca, tam düğümler yeni işlemleri ve blokları blok zincirine aktarabilir.

Genellikle bir tam düğüm her blok ve işlemle Bitcoin blok zincirinin bir kopyasını indirir, ancak bu tam düğüm olarak kabul edilmesini gerekliliği değildir (bunun yerine blok zincirinin azaltılmış bir kopyasını kullanılabilir).

Farklı yazılım uygulamaları aracılığıyla Bitcoin tam düğümü oluşturulabilir, ancak en çok kullanılan ve popüler olan Bitcoin Çekirdeğidir. Bunlar, Bitcoin Core tam düğümünü çalıştırmak için minimum gereksinimlerdir:

  • Windows, Mac OS X veya Linux'un en son sürümüne sahip masaüstü veya dizüstü bilgisayar.
  • 200GB boş disk alanı.
  • 2GB bellek (RAM).
  • En az 50 kB/s yükleme hızlı internet bağlantısı.
  • Limitsiz bir bağlantı veya yüksek yükleme sınırlarına sahip bir bağlantı. Çevrimiçi tam düğümler, 200 GB/ay yükleme kullanımına ve 20 GB/ay indirme kullanımına ulaşabilir veya aşabilir. Ayrıca, tam düğümünüzü ilk başlattığınızda ~ 200GB indirmeniz gerekecektir.
  • Tam düğümünüz günde en az 6 saat çalışmalıdır. Sürekli çalıştırırsanız daha da iyi (7/24).

Birçok gönüllü kuruluş ve kullanıcı, Bitcoin ekosistemine yardımcı olmanın bir yolu olarak tam Bitcoin düğümleri çalıştırıyor. 2018 itibariyle, Bitcoin ağında çalışan yaklaşık 9,700 düğüm var. Bu sayının yalnızca görünür ve erişilebilir olan Bitcoin düğümlerine atıfta bulunan genel düğümleri içerdiğini unutmayın.

Genel düğümlerin yanı sıra, görünmeyen birçok gizli düğüm de vardır. Bu düğümler genellikle bir güvenlik duvarının arkasında, Tor gibi gizli protokoller aracılığıyla çalışır.

Dinleme düğümleri (Supernodes)

Esasen bir dinleme düğümü veya süper düğüm, herkese açık olarak görülebilen bir tam düğümdür. İletişim kurar ve onunla bağlantı kurmaya karar veren başka bir düğüme bilgi sağlar. Bu nedenle bir süper düğüm temel olarak hem bir veri kaynağı hem de bir iletişim köprüsü olarak hareket edebilen bir yeniden dağıtım noktasıdır.

Güvenilir bir süper düğüm genellikle 7/24 çalışır ve blockchain geçmişini ve işlem verilerini dünya çapında birden fazla düğüme ileten birkaç yerleşik bağlantıya sahiptir. Bu nedenle, bir süper düğüm muhtemelen gizli olan bir tam düğüme kıyasla daha fazla hesaplama gücü ve daha iyi bir internet bağlantısı gerektirecektir.

Madencilerin düğümleri

Mevcut rekabetçi senaryoda Bitcoin madenciliği yapabilmek için, özel madencilik ekipmanlarına ve programlarına yatırım yapmak gerekir. Bu madencilik programları (yazılım) doğrudan Bitcoin çekirdeği ile ilgili değildir ve Bitcoin bloklarını kazmak için kullanılır. Bir madenci tek başına (yalnız madenci, solo miner) veya gruplar halinde (havuz madenci) çalışmayı seçebilir.

Yalnız madencilerin tam düğümleri, blok zincirinin kendi kopyasını kullanırken, havuz madencileri birlikte çalışır ve her biri havuzun hash gücüne (hashpower) katkıda bulunur. Bir madencilik havuzunda, havuzun tam düğümü olarak adlandırılabilecek düğümü çalıştırmak için yalnızca havuz yöneticisine ihtiyaç vardır. Üyelerin düğüm çalıştırmasına gerek yok.

Hafif veya SPV istemcileri

Basitleştirilmiş ödeme doğrulama (Simplified Payment Verification (SPV)) istemcileri olarak da bilinen hafif istemciler, Bitcoin ağını kullanan ancak aslında tam düğüm olarak hareket etmeyenlerdir. Bu nedenle SPV istemcileri ağın güvenliğine katkıda bulunmaz, çünkü blok zincirinin bir kopyasını saklamazlar ve işlemleri doğrulama sürecine katılmazlar.

Kısacası SPV, bir kullanıcının tüm blok verilerini indirmek zorunda kalmadan bazı işlemlerin bir bloğa dahil edilip edilmediğini kontrol edebileceği yöntemdir. Bu nedenle, SPV istemcileri diğer düğümler (süpernodlar) tarafından sağlanan bilgilere güvenir. Hafif istemciler iletişim uç noktaları olarak çalışır ve birçok kripto cüzdanı tarafından kullanılır.

 

İstemci ve madencilik düğümleri

Tam düğümün çalıştırılmasının madencilik düğümünün çalıştırılmasıyla aynı değildir. Madenciler pahalı madencilik donanım ve yazılımlarına yatırım yapmak zorunda kalırken, herkes doğrulayıcı bir düğüm çalıştırabilir.

Bir bloğu kazmaya çalışmadan önce, bir madencinin daha önce tam düğümler tarafından geçerli olarak kabul edilen bekleyen işlemleri toplaması gerekir. Daha sonra madenci bir aday blok oluşturur ve bu bloğu kazmaya çalışır. Bir madenci aday bloğu için geçerli bir çözüm bulmayı başarırsa, diğer tam düğümlerin bloğun geçerliliğini doğrulayabilmesi için ağa yayınlarlar. Bu nedenle konsensüs kuralları, madenciler tarafından değil, doğrulayıcı düğümlerin dağıtılmış ağı tarafından belirlenir ve güvence altına alınır.

 

Bitcoin düğümleri, BİTCOİN P2P ağ protokolü aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurar ve bunu yaparak sistemin bütünlüğünü garanti eder. Yanlış davranan veya yanlış bilgi yaymaya çalışan bir düğüm, dürüst düğümler tarafından hızlı bir şekilde tanınır ve ağ bağlantısı kesilir.

Doğrulama düğümünün çalıştırılması finansal bir teşvik sağlamamasına rağmen kullanıcılara güven, güvenlik ve gizlilik sağladığı için şiddetle tavsiye edilir. Tam düğümler ağ kurallarının doğru uygulanıp uygulanmadığını denetler. Blockchain'i saldırılara ve sahtekarlıklara karşı korurlar (çift harcama gibi).