Kripto Paralar dahil tüm yazılım projeleri için safhalar vardır. Kripto paralar da bir tür yazılım olduğundan benzer süreçlerden geçerler.

Bir coinin hayatını genelde ICO (Initial Coin Offering, İlk Para Arzı), Borsalara Giriş, Development, Alpha ve Beta Test, Canlıya alınma, Bug Fix şeklinde sıralayabiliriz.

 

Yeni projesi yapılmış bir coin önce ICO ya da IEO (İnitial Exchange Offer) yapar. Bir nevi lansmanda yatırımcı bulur ve para toplar

ICO/IEO süreci tamamlanınca, daha önce ethereum blockchaini tabanlı ürettiği erc20 standardına sahip tokenları çeşitli borsalarda piyasaya sürerler. Ethereum alternatifi platform olarak olarak önce de söylediğimiz gibi NEO var, üzerinde coin çıkarılmış platform olarak. EOS, ICX, STRAT gibi alternatif platformlar da var ama NEO dışındakiler henüz üzerlerinde token çıkarmaya başlamadılar.

Yeterince para kazandıkları ve başlangıçta belirledikleri Soft Cap ve Hard Cap seviyelerine ulaştıkları için artık development süreçlerini başlatırlar.

Bu süreçte, whitepaper, roadmap gibi kavramlar önemli, roadmaplerine uygun şekilde süreçlerini devam ettirirler.

Roadmap adı üstünde bir coinin yol haritasıdır. Genelde şöyle yazarlar. 2018 Q1 (birinci çeyrek) ICO, Q2 development, TOP20 borsaya giriş haberi, Q3 alpha test, beta test, top5 borsaya giriş Q4 wallet oluşturulması, live’a alınma vb. gibi.

Borsaya giriş haberlerini roadmape yazmayadabilirler, yazanlar da var. Tercih meselesidir.

Whitepaper ise bir coinin adeta proje taslağı gibidir. O coinin ne planladığı, amacının ne olduğu, teknik altyapısı, toplam üretilme miktarı vs. her şeyi öğrenebileceğimiz bir kaynaktır.

Roadmapler’de genelde whitepaperda bir sayfa olarak yazılır. Sitelerine direkt koyanlar da var. Bu da yine tercih meselesidir.

Whitepaperda, takım üyeleri temel özgeçmişleri, danışman kadroları da yer alır. Coinin geleceği parlak mı, ekip sağlam mı, danışmanları önemli insanlar mı, bu da o coinde gelecek var mı yok mu sorusuna bir nebze yanıt verebilir. Dolayısıyla değerlendirme için bize fikir verebilir.