En basit yol, grafikte tek bir hareketli ortalamayı çizmek. Fiyat hareketi, hareketli ortalamanın üzerinde kalma eğiliminde olduğunda, fiyatın yükseliş trendinde olduğunu gösterir.

Fiyatın hareketli ortalamanın altında kalma eğiliminde olması durumunda, trendin aşağı yönde olduğunu belirtir.

Bununla ilgili problem çok basit olması.

Aşağıdaki grafikte USD/JPY’nin düşüş eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak daha yüksek dalgalanmalara neden olan bir haber çıkıyor.

Fiyatın hareketli ortalamanın üzerine çıktığını gördünüz. Kendi kendinize şunu söyleyebilirsiniz:

“Hmmm… Bu trendin yön değiştirmek üzere olduğu anlaşılıyor. Satın alma zamanı!”

Bunu yaparsınız. Bir milyar adet satın alırsınız, çünkü USD/JPY’nin yükseleceğinden eminsinizdir.

Bammm! Tuzak çıktı!

Sonuç olarak, tüccarlar haberlere anlık tepki gösterdi. Ancak trend düşüşe devam etti ve fiyat daha düşük seviyelere indi.

Bazı traderlar -sizin için de önerdiğimiz şey bu- bunların sadece bir tanesi yerine, birkaç hareketli ortalama çizerler. Bu, paritenin hareketli ortalamaların sırasına bağlı olarak yukarı ya da aşağı yönde olup olmadığına dair daha net sinyal verir. Açıklayalım:

Yükseliş trendinde “hızlı” hareketli ortalama, “yavaş” hareketli ortalamanın üzerinde olmalıdır. Düşüş trendinde ise tam tersi geçerlidir. Örneğin, 2 MA’ mız olduğunu var sayalım. 10 periyotluk MA ve 20 periyotluk MA. Grafikte şöyle gözükecektir:

Yukarıdaki USD/JPY günlük grafiğidir. Yükseliş trendi boyunca 10 SMA 20 SMA’nın üzerindedir.

Gördüğünüz gibi bir parite trendinin yukarı veya aşağı yönde olduğunu görebilmek için hareketli ortalamaları kullanabilirsiniz. Bunu trend çizgileri konusundaki bilgilerinizle birleştirerek, ticaretiniz için karar verebilirsiniz. Ayrıca grafiğinize ikiden fazla hareketli ortalama koymayı deneyebilirsiniz.