Stokastik osilatör, bir trendin nerede bitebileceğini belirlememize yardımcı olan başka bir grafik analiz göstergesidir. Bu basit momentum osilatörü, 1950’lerin sonlarında George Lane tarafından geliştirildi.

Stokastik, fiyatın momentumunu ölçer. Havaya fırlatılan bir roket geri dönmeden önce, yavaşlamak zorundadır. Momentum daima fiyattan önce yön değiştirir.

George Lane orijinalinde osilatörü, fiyatın hızını veya momentumunu takip etmek için tasarlarken, artık daha yaygın olarak aşırı alım veya aşırı satım koşullarını tanımlamak için kullanılıyor.

2 çizgi, bir çizginin diğerinden daha hızlı olması anlamında MACD çizgilerine benzer.

Stokastik Kullanarak Nasıl İşlem Yapılır?

Daha önce de söylediğimiz gibi, Stokastik, piyasada aşırı alım veya aşırı satım yapıldığında bize haber verir. Stokastik 0’dan 100’e ölçeklendirilir.

Stokastik satırlar 80’in üzerindeyken (yukarıdaki grafikte kırmızı noktalı çizgi), piyasada aşırı alım olduğu anlamına gelir.

Stokastik satırlar 20’nin altındaysa (mavi noktalı çizgi), piyasada aşırı satış olduğu anlamına gelir.

Genel bir kural olarak; piyasada aşırı satış olduğunda satın alırız ve piyasa aşırı alım olduğunda satarız.

Yukarıdak pariteye baktığımızda, göstergenin bir süredir aşırı alım bölgesinde olduğunu görebilirsiniz. Bu bilgiye dayanarak, fiyatın nereye gidebileceğini tahmin edebilir misiniz?

Fiyatın düşeceğini söylüyorsan, kesinlikle haklısın! Piyasada böyle uzun bir süre aşırı alım yapıldığı için, tersine bir dönüş gerçekleşecektir.

Bu, Stokastik’in temelidir.

Birçok yatırımcı Stokastik’i farklı şekillerde kullanmaktadır. Ancak göstergenin temel amacı bize piyasa koşullarının aşırı alım veya aşırı satım bölgesinde olduğunu göstermektir.

Zamanla, kendi kişisel ticaret tarzınıza uyacak şekilde Stokastik’i kullanmayı öğreneceksiniz.