Seyahatleriniz boyunca, şüphesiz Temel Reis, Keloğlan ve temel analiz konusuyla karşılaşırsınız.

Bekleyin bir dakika…

Birinci sınıfta temel analiz hakkında size bir fragman izlettik! Şimdi işin zor tarafına dönelim!

Tam olarak nedir ve kullanmam gerekecek mi? Temel analiz, temellerin incelenmesidir!

Bu kadar kolay, değil mi? Ha!

Bundan daha fazlası var. Çok daha fazlası!

İnsanlar temelden bahsettiğinde, bir varlığın ekonomik ve yapısal temellerinden bahsediyorlar.

Ekonomik temeller, ister ekonomik ister politik, isterse çevresel raporlar, veriler, duyurular veya olaylar şeklinde olsun geniş bir bilgi topluluğunu kapsar.

Kredi notu düşüşü, borsa delist haberi vb. düşüşü bile temel veri olarak nitelendirilir ve bu haberin hemen satış baskısı yarattığını gözlemlersiniz

Temel analiz, varlıkların gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek için bahsettiğimiz temel faktörlerin kullanılması ve üzerinde analiz yapılmasıdır.

Makro ekonomik temel analiz ise; dünyada ve etrafımızda olup bitenlerin ekonomik ve finansal açıdan ne olduğu üzerinde yapılan çalışmadır ve makroekonomik unsurların (ekonominin büyümesi, enflasyon, işsizlik gibi) yatırım yaptığımız her şeyi nasıl etkilediğine odaklanmaktır.

Temel Veriler ve Farklı Biçimleri

Temel analiz özellikle, fiyat hareketinin belirli bir ekonomik olaya nasıl tepki verebileceği hakkında öngörü sağlar.

Temel veriler birçok farklı biçimde şekillenebilir.

FED’in ABD’deki mevcut ev satışlarına dair yayınlanan bir raporu olarak görünebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasını değiştirmesi ihtimali de söz konusu olabilir. Bunlar ayrı ayrı veriler olarak değerlendirilebilir.

Bu verilerin kamuya açıklanması, genellikle yatırımcılardan ve spekülatörlerden bir tepki yaratarak ekonomik ortamı (veya ekonomik zihniyeti) değiştirir.

Belirli bir raporun yayınlanmadığı durumlarda bile böyle bir raporun yayınlanacağı beklentisi, bir başka temel veri örneğidir.

Faiz artırımlarına ilişkin spekülasyonlar, fiili faiz oranı beyanından önceki ve sonraki günlerde “fiyatlandırılabilir” olabilir.

Aslında bazen büyük ekonomik haberlerin hemen öncesi, ticaret yapmak için karlı bir zaman olarak görülür.

İşte bu yüzden birçok yatırımcı, belirli ekonomik dalgalanmalar öncesinde diken üstünde beklerler. Siz de öyle olmalısınız!

Genel olarak, ekonomik göstergeler temel analizde kullanılan verilerin büyük bir bölümünü oluşturur. Duman ya da ısı algıladığında yangın alarmı duymak gibi, ekonomik göstergeler bir ülkenin/şirketin/coinin ekonomisinin ne kadar iyi işlediğine dair bir fikir vermektedir.

Bir indikatörün sayısal değerini bilmek önemli olmakla birlikte, aynı derecede önemli olan piyasada da bu değerin öngörülmesi ve tahmin edilmesidir.

Gerçek rakamın öngörülen rakam ile ilgili olarak ortaya çıkan etkisini anlamak en önemli kısımdır. Bu faktörlerin hepsi yatırım kararı verirken göz önünde bulundurulmalıdır.

Endişelenme! Kulağa zor gelse de her şeyi anlamak için roket bilimi öğrenmeniz gerekmeyecek.

Ekonomi ve piyasayada dair haber kaynaklarını her gün ziyaret etmenizi öneririz, böylece yaklaşan olası haberlere dair fikriniz olur.

 

Eeeee….. Pek de orada söylenenleri ciddiye almayın 🙂 Ama takip edin.

Temel analiz, bir ekonominin/kurun gelecekteki koşullarını tahmin etmede değerli bir araçtır, ancak fiyat yönünü tahmin etmek için çok fazla etkili değildir.

Bu tür analizlerin birçoğu gri alanlara sahiptir çünkü raporlar, ekonomik veri bültenleri, para politikası, borsa değişikliği duyuruları biçimindeki temel bilgiler, güncel teknik göstergelere göre daha belirsizdir.

Ekonomik bültenlerin analizi ve temel verilerin raporları genellikle şöyle olurlar:

“Bu oranın faiz artırımı, Euro’nun yükselmesine neden olabilir.”

“ABD doları bu aralıkta bir gösterge değeriyle aşağıya inmeli.”

“Tüketici güveni son rapordan bu yana %2’ye geriledi.”

“ASELSAN’ın birinci çeyrek karı, geçen yıl aynı döneme göre %4 artış gösterdi.”

 

İşte Bir Ekonomik Rapor. Peki Şimdi Ne Olacak?

Piyasa, insanların nasıl hissettiğine göre tepki verme eğilimindedir. Bu duygular, mevcut piyasa koşullarını değerlendirmelerine dayanarak ekonomik raporlara olan tepkilerine göre oluşur.

Doğru tahmin ettiniz – farklı duygu ve düşüncelere sahip milyonlarca insan var.

Muhtemelen “Muhtar, temel analizde çok fazla belirsizlik var” diye düşünüyorsunuz.

Aslında çok haklısınız.

Bazı yeni temel veriler nedeniyle bir kurun nereye gideceğini %100 bilmenin bir yolu yoktur.

Bu, temel analizlerin reddedilmesi gerektiğini söylemiyor. Hem de hiç!

Mevcut temel verilerin çokluğu nedeniyle, çoğu insan hepsini bir araya getirmekte zorlanıyor.

Belli bir raporu anlıyorlar, ancak daha geniş bir ekonomik tabloya dahil edemiyorlar. Çünkü bu zaman alan bir iştir ve verilerin daha derin anlaşılmasını gerektirir.

Ayrıca, çoğu temel veri sadece tek bir para birimi için rapor edildiğinden, kurdaki diğer para birimine ilişkin temel veriler de gerekli olacaktır. Daha sonra doğru bir resim elde etmek için karşılaştırılmalıdır.

Kurlar güçlü bir para birimini zayıf olan biriyle eşleştirmekten ibarettir.

Bu noktada, muhtemelen “Başarılı bir yatırımcı olmak için temel analizi kullanmam gerekecek mi?” Sorusunun cevabını hala beklemektesiniz.

Her iki tarafı da savunanlar olduğunu biliyoruz.

Teknik analiz, daha kısa vadeli yatırımcıların tercih ettikleri metodoloji olarak görülüyor.

Orta veya uzun vadeli yatırımcılar ise temel değerlemeye odaklanmak isterler çünkü kurun asıl değerini ve potansiyelini anlamaya çalışırlar.

 

Biz her ikisini de kullanmanız gerektiğini söylüyoruz! Ek olarak piyasa duyarlılığını da öğreneceksiniz.

Temel bir olay meydana geldiğinde, piyasadaki ilgili haber kaynaklarına teknik odaklı stratejiler üflenir. Aslında temeli tekniğe uydururlar.

Aynı zamanda bazı sadece temele uyan yatırımcılar, formasyon oluşumlarının ve teknik düzeylerin getirdiği kısa vadeli fırsatları kaçırmaktadır.

Teknik ve temel analizlerin karışımı ise tüm açıları kapsar. Planlanan tüm ekonomik olayların, gelişme ve haberlerin farkında olmalısınız ancak piyasa oyuncularının odaklandığı çeşitli teknik araçları ve formasyonları da tanımlayabilir ve kullanabilirsiniz.

Bir formasyon oluşumu bekliyor ya da Elliott dalga analizi yapıyorsunuz. Her zaman en az iki alternatifiniz olmalı:Boğa ve Ayı. Alternatiflerinizden birini seçerek yatırım kararı alacaksanız temel analizinize göre boğa mı ayı mı olacağına karar vereceksiniz. Stratejiler aslında bu şekilde çalışır.

Temel ve teknik analizlerin mükemmel karışımının büyük kârlarla nasıl sonuçlandığını gösteren birkaç ticaret örneğimiz var.

Bu derste, paranın değerini etkileyen temel faktörleri tartışacağız.

Bunlar faiz oranları, para politikaları ve piyasayı dalgalandıran ekonomik raporlardır.