İlk derste, destek ve direnç seviyelerinin eninde sonunda kırıldığını söylemiştik. Bu Fibonacci seviyeleri için de geçerli. Fibonacci seviyeleri her zaman çalışmaz! Onlar da kusursuz değildir.

Bunu bir örnekle görelim. Aşağıda 4 saatlik GBP/USD grafiği bulunmaktadır.

Burada, paritenin düşüş trendinde olduğunu görüyorsunuz. Bu yüzden Fibonacci aracı ile güzel bir giriş noktası belirlemeye karar verdiniz.

1.4799’da bir swing low ile 1.5383’de swing highı belirlediniz. Paritenin son birkaç mum için %50 seviyesinde olduğunu görüyorsunuz. Kendinize şöyle sesleniyorsunuz: “Evet dostum, %50 Fib seviyesi! Bu çalışıyor. Şimdi şortlama zamanı!” Ve kısa süreliğine yeni Maserattiniz ve yanınızda Scarlett Johansson ile hayallere başlıyorsunuz….

Şimdi, eğer bu seviyede işlem yapmış olsaydınız hayalleriniz buharlaşmakla kalmayıp, aynı zamanda iyi bir risk yönetimi yapamıyorsanız portöfüyünüz de erimeye başlardı! Olanlara bir bakalım.

Swing low noktasının düşüş trendinin en dip seviyesi olduğu ve piyasanın swing high seviyesinin üzerinde yükselmeye başladığı görülüyor.

Buradan çıkartmamız gereken ders nedir?

Fibonacci düzeltme seviyeleri, diğer teknik araçlar gibi başarı şansı olsa da her zaman işe yaramaz. Trend devam ederken fiyatın %38.2 seviyesine geri dönüp dönmeyeceğini bilemezsiniz.

Bazen, trend dönmeden önce %50 veya %61.8 seviyesine vurabilir. Bazen de fiyat Bay Fibonacciyi görmezden gelir ve seviyeleri yarıp geçer...

Fibonacci düzeltmelerini kullanmanın bir diğer problemi hangi swing high/low u kullanacağınızı belirlemektir.

İnsanlar grafiklere; farklı bakış açılarıyla, farklı zaman dilimlerinde ve kendi temel ön yargılarıyla bakarlar. Sonuç olarak grafikteki dip çizgisi kesin olmadığından, swing high ve swing low noktasını bulmak için mutlak doğru bir yol yoktur. Bazen bir tahmin oyununa dönüşür.

Bu nedenle yeteneklerinizi geliştirmeli, daha yüksek başarı şansı elde etmek için Fibonacci aracınızı diğer teknik araçlarla birleştirmelisiniz.

Bir sonraki derste Fibonacciyi diğer destek direnç seviyeleri ve mumlarla birlikte nasıl kullanacağımızı öğreneceğiz.