Fibonacci Düzeltmesi Alım Satımda Nasıl Kullanılır

Fibonacci aracı hakkında bilmeniz gereken ilk şey, en iyi şekilde çalıştığı piyasanın trendde olan bir piyasa olmasıdır.

Buradaki fikir; piyasa yukarı yönlü giderken fiyatın Fibonacci destek seviyesine düzeltmesinde long pozisyon almak, aşağı yönlü giderken Fibonacci uzatma seviyesinde şort pozisyon almaktır.

Fibonacci Düzeltme Seviyelerini Bulmak

Fibonacci düzeltme seviyelerini bulmak için, önce swing high ve swing low noktalarını bulmalısınız.

Düşüş trendi için, önce swing high’a tıklayın ve imleci swing low’un üstüne sürükleyin.

Yükseliş trendi için, önce swing low’a tıklayın ve imleci swing high’ın üzerine sürekleyin.

Şimdi Fibonacci düzeltme seviyelerini para piyasalarına nasıl uygulayacağımıza örneklerle bakalım.

Yükseliş Trendi

Günlük AUD/USD grafiği.

Burada Fibonacci düzeltme seviyelerini, 20 Nisan’daki 0,6955’deki swing lowa tıklayarak ve imleci 3 Haziran’daki 0,8264’teki swing higha sürükleyerek çizdik.

Tatatataaa! Yazılım sihirli bir şekilde düzeltme seviyelerini gösterir.

Tablodan da görülebileceği gibi Fibonacci düzeltme seviyeleri 0.7955 (%23.6), 0.7764 (%38.2), 0.7609 (%50), 0.7454 (%61.8), ve 0.7263 (%76.4)’dür.

Şimdi bu tabloda beklenti şudur; AUD/USD ulaştığı son yüksek seviyeden düzeltmeye başladığında, Fibonacci seviyelerinden birinde destek bulacaktır. Çünkü yatırımcılar fiyatların düzeltmesiyle bu seviyelere alım-satım emirlerini gireceklerdir.

Şimdi swing high meydana geldikten sonra neler olduğuna bakalım.

Fiyat, %23.6 seviyesinden düzeltmeye başladı ve takip eden birkaç hafta boyunca düşüşe devam etti. Hatta %38.2 seviyesini test etti, ancak bu seviyenin altında kapanış yapmadı.

Daha sonra 14 Temmuz civarında, piyasa yukarı yönlü hareketine devam etti ve sonunda swing high noktasını kırdı.

Açıkçası, %38,2 Fibonacci seviyesinden satın almak karlı ve uzun vadeli bir ticaret olurdu.

Düşüş trendinde Fibonacci aracını nasıl kullanacağımızı görelim.

Aşağıda 4 saatlik EUR/USD tablosu bulunmaktadır.

Gördüğünüz gibi, 25 Ocak’ta 1.4195’teki swing high ve 1 Şubat civarındaki 1.3854’teki swing lowu belirledik.

Düzeltme seviyeleri; 1.3933 (%23.6), 1.3989 (%38.2), 1.4023 (%50), 1.4064 (%61.8) ve 1.4114 (%76.4).

Düşüş trendindeki beklenti, fiyat düşük seviyelerine geri dönerse Fibonacci seviyelerinden birinde dirençle karşılaşabileceğidir. Çünkü, düşüş trendinde daha ucuz fiyatlardan almak isteyen yatırımcılar bu seviyelerden satış yapabilirler.

Şimdi olanlara bir bakalım.

Piyasa %50 seviyesini test etmeden önce %38.2 seviyesinin altına düştü. Eğer bazı emirleriniz %38.2 veya %50 seviyelerinde olsaydı yatırımınız sıkıntıya düşebilirdi.

Bu iki örnekte, fiyatların Fibonacci düzeltme seviyelerinde geçici destek ve dirençler bulduğunu görüyoruz. Çünkü çoğu insan Fibonacci aracını kullandığı için, bu seviyeler kendi kendine gerçekleşen destek ve direnç seviyeleri haline gelir.

Bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken şey, fiyatın her zaman bu seviyelerden sıçrama yapmayacağıdır. Dikkat edilmesi gereken alanlar olarak görülmelidir.

Fibonacci aracının kullanımı her zaman bu kadar kolay değildir. Eğer bu kadar basit olsaydı, yatırımcılar emirlerini her zaman fibonacci seviyelerine koyarlardı ve piyasa trendi sonsuza kadar aynı kalırdı.

Bir sonraki derste Fibonacci seviyeleri geçersiz olduğunda neler olabileceğini sizlere göstereceğiz.