En popüler üç fiyat grafiğine göz atalım:

-Line Chart – Çizgi Grafik

-Bar Chart – Çubuk Grafik

-Candlestick Chart – Mum Grafik

Şimdi, fiyat grafiklerinin her birini anlatacağız ve her biri hakkında bilmeniz gerekenleri öğreteceğiz.

Line Chart (Çizgi Grafikler):

Basit bir çizgi grafiği, bir kapanış fiyatından bir sonraki kapanış fiyatına düz bir çizgi çizer. Takip eden çizgiler ile bir araya geldiğinde, bir kurun genel fiyat hareketini görebiliriz. İşte EUR / USD için bir çizgi grafik örneği:

Bar Grafikler (Çubuk Grafikler)

Çubuk grafik biraz daha karmaşıktır. Açılış ve kapanış fiyatlarının yanı sıra fiyatların yüksek ve düşük seviyelerini de gösterir. Dikey çubuğun en alt kısmı, söz konusu süre için en düşük işlem gören fiyatı gösterirken, çubuğun üst kısmı ödenen en yüksek fiyatı gösterir. Dikey çubuk, işlem görülen para biriminin bir bütün olarak işlem aralığını gösterir. Çubuğun sol tarafındaki yatay geçiş, açılış fiyatıdır ve sağ taraftaki yatay geçiş de tahmin edeceğiniz gibi kapanış fiyatıdır.

İşte EUR / USD için bir çubuk grafik örneği:

Dikkat edin, derslerimiz boyunca, grafikteki tek bir veriye referansla “bar” ya da ”çubuk” kelimesini göreceksiniz.

Bir çubuk, bir gün, bir hafta veya bir saat olsun, sadece belirlediğiniz bir zaman dilimini ifade eder. ‘Bar’ kelimesini gördüğünüzde, referans grafiğin hangi zaman diliminde olduğuna baktığınızdan emin olun.

Çubuk grafikler “OHLC” (Open-High-Low-Close) çizelgeleri olarak da adlandırılır, çünkü söz konusu para birimi için Açılış Fiyatı, Yüksek Fiyat, Düşük Fiyat ve Kapanış Fiyatı gösterilir. Fiyat barının bir örneği:

Open/Açılış: Soldaki küçük yatay çizgi açılış fiyatıdır

High/Yüksek: Dikey çizginin üstü, zaman aralığının en yüksek fiyatını tanımlar

Low/Düşük: Dikey çizginin alt kısmı, zaman aralığının en düşük fiyatını tanımlar

Close/Kapanış: Sağdaki küçük yatay çizgi kapanış fiyatıdır.

Candlestick Grafikler (Mum Grafikler)

Mum grafikler, fiyat bilgilerini aynı bar grafik gibi gösterir, ancak daha güzel bir grafik şekli biçiminde olur. Mumlar yine dikey bir çizgi ile yüksek-düşük fiyat aralığını gösterir. Ancak, mum grafiklerinde, ortadaki büyük blok (veya gövde), açılış ve kapanış fiyatları arasındaki aralığı gösterir. Geleneksel olarak, eğer ortadaki blok doldurulursa veya renklenirse, o zaman kur açıldığından daha düşük fiyatla kapanır. Aşağıdaki örnekte ‘doldurulmuş renk’ siyah. “Doldurulmuş” bloklarımız için, bloğun üstü açılış fiyatıdır ve bloğun alt kısmı kapanış fiyatıdır. Kapanış fiyatı açılış fiyatından daha yüksekse, ortadaki blok “beyaz”, içi boş veya doldurulmamış olacaktır.

Akademi’de geleneksel siyah ve beyaz mumları kullanmak istemiyoruz. Çok itici görünüyorlar. Grafiklere bakmak için çok zaman harcadığımızdan, renkli bir grafiğe bakmanın daha kolay ve keyif verici olacağını düşünüyoruz.

Renkli tv, siyah beyaz bir tv’den çok daha iyidir; mumlar neden renklenmesin?

Basitçe beyaz yerine yeşili ve siyah yerine de kırmızıyı ikame ettik. Bu, fiyatın açıldığından daha yüksek kapanması durumunda, mumun yeşil olacağı anlamına gelir. Fiyat açıldığından daha düşük kapanırsa, mum kırmızı olur.

Daha sonraki derslerimizde, yeşil ve kırmızı mumların kullanılmasının grafikleri okumanızda daha hızlı bir şekilde görmenize nasıl yardımcı olacağını öğreneceksiniz. Örnek vermek gerekirse, yükselişleri, düşüşleri veya olası geri dönüş noktaları gibi durumlar.

Bu mumlara lütfen göz atın… :

Mum grafiklerin amacı; OHLC bar chart (çubuk grafik) ile aynı bilgiyi gösterirken görsel olarak da size yardımcı olmaktır.

Mum grafiğinin avantajları şunlardır:

Mumların yorumlanması kolaydır. Yeni yeni teknik analiz stratejileri geliştirecek olan acemiler için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Mumların kullanımı da kolaydır! Gözler bar göstergesindeki bilgilere hemen adapte olur. Buna ek olarak, bu konuda yapılan araştırmalar görselliğin eğitim konusunda yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu yüzden yatırımlarınızda size yardımcı olabilir!

Mumlar, mum formasyonları ve oluşan grafikler, formasyonun ne anlama geldiğini hatırlamanıza yardımcı olan “sabah yıldızı” gibi akılda kalıcı isimlere sahiptir.

Mumlar, pazardaki geri dönüş noktalarının belirlenmesinde başarılıdır. Yükseliş trendinden aşağı yönlü trendlere veya düşüş trendinden yükselişe geçişleri kolay fark edersiniz. Bunları daha sonra detaylı öğreneceksiniz.

Artık mumların bu kadar önemli olduğunu bildiğimize göre, sitedeki çoğu grafik örneğinde neden mum grafikleri kullanacağımızı anlamış olduk.