3 tip üçgen grafik kalıbı (formasyonu) vardır: simetrik, düşen ve yükselen.

Simetrik Üçgen

Simetrik bir üçgen, fiyatın, tepelerinin ve diplerinin eğim çizgilerinin bir üçgen gibi görünen bir noktaya doğru birleştiği bir grafik oluşumudur.

Bu oluşum sırasında fiyat yükselen dipler ve düşen zirveler aralığındadır. Ne alıcıların ne de satıcıların, fiyatı net bir trend haline getirmek için yeterince zorlayamadığı anlamına gelir.

Bu süreç bir maç olsaydı, beraberlik olurdu. Aynı zamanda bir nevi konsolidasyon diyebiliriz.

Yukarıdaki grafikte, ne alıcıların ne de satıcıların fiyatlarını kendi yönlerine zorlayamadıklarını görebiliriz.

Tepelerin ve diplerin oluşturduğu bu iki çizgi birbirine yaklaştıkça, kırılım stresi de artar.

Kırılmanın hangi yönde olacağını bilmiyoruz, ancak  piyasanın büyük olasılıkla bir yöne doğru adeta patlayacağını biliyoruz. Sonunda bir yöne gidecek.

Peki bundan nasıl yararlanabiliriz?

Basit.

Giriş emirlerini, tepe çizgisinin hemen üzerinde long ve dip çizgisinin de hemen altında short pozisyonda yerleştirebiliriz. Fiyatın kırılacağını zaten biliyoruz, piyasanın hareket ettiği yöne doğru tren biletimizi alabiliriz.

Bu örnekte, düşen zirvelerin çizgisinin hemen üzerine bir long giriş emri koyarsak, seferde güzel bir ganimet toplamış oluruz.

Eğer yükselen diplerin altında başka bir short giriş emri koymuş olsaydın, emir yerine geldiği anda diğerini iptal edecektin.

Yükselen Üçgen

Bu tip üçgen grafik deseni, bir direnç seviyesi ve yükselen dipler olduğunda oluşur.

Bu süre zarfında gerçekleşen şey, alıcıların aşamadığı belli bir direnç seviyesi olmasıdır. Ancak, yavaş yavaş fiyatlar gittikçe daha yüksekte dipler oluşturmaya başlıyorlar.

Yukarıdaki grafikte, alıcıların yükselen diplerden güç almaya başladıklarını görebilirsiniz.

Direnç seviyesine baskı yapmaya devam ediyorlar ve sonuç olarak bir kırılma meydana geliyor.

Şimdi soru şu, “Hangi yöne gidecek? Alıcılar bu seviyeyi kıracak mı, yoksa direniş çok mu güçlü olacak? ”

Birçok grafik analiz kitabında size, çoğu durumda, alıcıların bu savaşı kazanacağını ve fiyatın direnişten kurtulacağını söylenecektir.

Bununla birlikte, bu durumun her zaman böyle olmadığı tecrübeyle sabittir.

Bazen direnç seviyesi çok güçlüdür ve onu zorlamak için yeterli satın alma gücü yoktur.

Bu oluşumda, fiyat aslında çoğu zaman yükselecektir. Bizim anlatmak istediğimiz şey ise fiyatın her iki yöne de kırılabilme ihtimalinin olduğudur.

Bu durumda, direnç çizgisinin hemen üzerinde long girişi ve yükselen diplerin hemen altında da şort girişi emri koyardık.

Bu senaryoda, alıcılar savaşı kaybettiler ve fiyat, aşağı doğru hareket yapmaya başladı! Düşmenin üçgen oluşumunun yüksekliği ile yaklaşık aynı uzaklıkta olduğunu görebilirsiniz.

Şort emrimizi üçgenin altının altına ayarlamış olsaydık, şortlama ile biraz kâr elde edebilirdik.

Düşen Üçgen

Tahmin ettiğiniz gibi, düşen üçgenler yükselen üçgenlerin tam karşıtıdır (akıllı olduğunuzu biliyorduk!).

Üçgen grafik desenlerinde, üst çizgiyi oluşturan düşen zirveler vardır. Alt çizgi ise, fiyatın kırılmayacağı bir destek seviyesidir.

Yukarıdaki grafikte, fiyatın yavaş yavaş daha düşük zirve seviyelerine ulaştığını görebilirsiniz, bu da satıcıların alıcılara karşı bir miktar üstünlük sağladığını söylüyor.

Şimdi çoğu zaman, fiyatın sonunda destek hattını kırması ve düşmeye devam etmesi beklenir.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, destek hattı çok güçlü olur ve fiyat bu destek sonrası güçlü bir hamleyle yükselişe geçebilir.

İyi haber, fiyatın nereye gittiği umrumuzda değil. Sadece bir yere gitmek üzere olduğunu biliyoruz.

Bu durumda, long giriş emrilerini üst satırın (düşen zirvelerin) hemen üstüne ve şort giriş emirlerimizi ise destek hattının hemen altına yerleştiririz.

Bu durumda, fiyat üçgeni yukarı kırdı.

Yukarı kırılmanın ardından, üçgenin yüksekliği ile aynı dikey mesafe civarında yükselmeye devam etti.

Üçgenin üst kısmının üstüne bir giriş emri yerleştirmek ve formasyonun yüksekliği kadar yüksek bir hedef vermek güzel kârlar sağlayacaktır.