Trend piyasası, fiyatın genellikle tek yönde hareket ettiği bir piyasadır.

Elbette, fiyat şimdi yada sonra trendlere karşı da hareket edebilir ancak daha uzun periyotlara bakıldığında bunların sadece geçici düzeltmeler olduğunu göstermesi gerekir.

Trendler genellikle, yükseliş eğiliminde “yükseğin yükseği” ve “düşüğün yükseği”, düşüş eğiliminde ise “yükseğin düşüğü” ve “düşüğün düşüğü” olarak belirtilir.

Trend bazlı bir strateji ticaretinde, tüccarlar genellikle, bitcoinin yanı sıra dolar ile alınıp satılabilen diğer kripto paraları da tercih ederler. Çünkü bu pariteler, diğerlerine göre trende daha duyarlı ve daha likit olma eğilimindedir.

Likidite, trend bazlı stratejilerde önemlidir. Bir paritenin likiditesi ne kadar büyük ise volatilitesi de (fiyat dalgalanmaları) o kadar fazla olur.

Bir paritenin sergilediği hareket fazla ise, fiyatın küçük aralıklarda dalgalanmayıp bir yönde güçlü bir şekilde ilerlemesi için daha fazla olanak verir.

Gözünüzle takip edebileceğiniz fiyat hareketlerinin dışında, bir kurda trend hareketi belirlemek için önceki bölümlerde öğrendiğiniz teknik araçları da kullanabilirsiniz.

Trend Piyasalarında ADX

Piyasanın trendde olup olmadığını belirlemenin bir yolu da, Ortalama Yön Endeksi (Average Directional Index, kısaca ADX) göstergesini kullanmaktadır.

J. Welles Wilder tarafından geliştirilen bu gösterge, fiyatın bir yöne, trend yönlü veya sadece geçici yönlü olarak hareket edip etmediğini belirlemek için 0-100 arasında değişen değerleri kullanır.

25’ten fazla değer genellikle fiyatın trend olduğunu veya halihazırda güçlü bir trendde olduğunu göstermektedir.

Sayı ne kadar yüksek olursa, trend eğilimi o kadar güçlü olur.

Ancak, ADX bir gecikme göstergesidir ve bu da geleceği tam olarak öngörecek anlamına gelmez.

Ayrıca, yönsüz bir göstergedir, yani fiyat yükselse de düşse de pozitif bir rakam bildirecektir.

Alttaki görsele bir göz atın. ADX 25’ten büyük ve fiyat gözle görünür şekilde aşağı doğru seyrediyor.

Trend Piyasalarında Hareketli Ortalamalar (MA)

ADX’in hayranı değilseniz, “Basit Hareketli Ortalama”lardan (kısaca SMA) da yararlanabilirsiniz. Buna bir göz atın!

Grafiğinize 7, 20 ve 65 periyotluk SMA yerleştirin. Ardından, üç SMA’nın sıkıştırmasını ve ardından ayrılmalarını bekleyin.

7 Periyodundaki SMA, SMA 20 periyodunun üstünde ve o da SMA 65’in üstünde konumlandığında fiyat yükseliş trendine girmiş demektir. Örnek alttaki görseldedir.

 

Öte yandan, 7 periyod SMA , SMA 20’nin ve o da 65 SMA’nın altındaysa, fiyat düşüş trendine geçmiş demektir. Örnek alttaki görseldedir.

Trend Piyasalarında Bollinger Bantları (BB)

Fiyatın belli bir tepe-dip aralığında dalgalanmalarına dair stratejiler için sıklıkla kullanılan bir araç olup, trend keşfinde de yardımcı olabilir. Bollinger Bantlarından yada sadece aralık gösteren bantlardan bahsediyoruz.

Trendler hakkında bilmeniz gereken bir şey aslında oldukça nadiren gerçekleşmeleridir.

Düşününelin aksine, fiyatlar aslında zamanların yüzde 70-80’inde belli bir aralıkta dalgalanırlar. Diğer bir deyişle, fiyat aralığının ölçüsüdür (norm değer).

Yani, fiyatlar “norm” dan saparsa, bir trend eğiliminde olmalıdır doğru mu? Sapmayı ölçebilen önceki sınıflarda bahsettiğimiz teknik araçlardan en iyisi hangisidir?

Eğer yanıt olarak cetvel demişseniz, size aşılacak daha çok engel çıkarırız.

Bollinger bantlarını söylediyseniz, en iyisi siz bir çay koyun! Bize de ikram edin.

Bollinger bantları aslında standart sapma formülü de içerir. Fakat çok çalışkan görünüp bunun nasıl olduğunu anlamak için kasmayın.

Trendi belirlemek için Bollinger bantlarını nasıl kullanabiliriz! Şimdi biraz çılgınlık için hazırlanın.

Standart bir sapma değeri (Standart Deviation kısaca SS) olan 1 ve diğer bir grup standart sapma 2 şeklinde Bollinger Bantlarını yerleştirin. Üç set fiyat bölgesi göreceksiniz: satış bölgesi, satın alma bölgesi ve “Issız Ada”.

Satış bölgesi, standart sapma 1 (SS 1) ve standart sapma 2 (SS 2) bantlarının iki alt bandı arasındaki alandır. Satış bölgesinde göz önünde bulundurulması için fiyatların bantlar içinde kapanması gerektiğini unutmayın.

Satın alma bölgesi, SS 1 ve SS 2 bantlarının iki üst bandı arasındaki alandır. Satış bölgesi gibi, alım bölgesinde göz önünde bulundurulması için yine fiyat iki bant üzerinde kapanmalıdır.

Standart Sapma 1 bantları arasındaki alan, piyasanın yön bulmaya çalıştığı bir alandır.

Fiyat Issız Ada bölgesinde ise bu şekilde işaretlenen alanda kapanacaktır. Fiyat yönünü belirlemek için bu bölgede oldukça fazla oyalanmış.

Bollinger Bantları, bir trendin görsel olarak doğrulanmasını kolaylaştırır.

Fiyat, satış bölgesindeyse, düşüşler teyit edilebilir.

Fiyat, satın alma bölgesinde ise yükseliş trendi onaylanabilir.